Amennyiben huzamosabb időt vagyunk kénytelenek a szabadban (sivatagihoz hasonló körülmények közt: tűző napon, száraz melegben) eltölteni, ne vegyük le az összes ruhánkat, mert az segít csökkenteni a folyadékveszteséget, és védelmet nyújt a napégés ellen, valamint csökkenti a rovarcsípések mennyiségét. A sivatagban (így a száraz melegben is itthon) a ruházat könnyű, laza legyen! Utánozhatjuk az arab világ lebegő, réteges ruházatát; fedjük be fejünket, lábunkat is. A fedetlen test lehűtése több izzadást igényel; ruháinkat a lehető leglazábban viseljük, hogy legyen hely az áramló, hűtő hatású levegőnek. Így az izzadás sokkal hatékonyabban hűt majd minket!

Fejfedő: Bármilyen, hátulján ruhadarabbal ellátott kalap védelmet nyújt a fejnek és a nyak hátsó részének. Legjobb, ha a sivatagi emberek fejfedőjét utánozzuk: ehhez szükség lesz egy kb. 120 x 120 cm-es nagyságú anyagra és egy ruhadarabra – például zsebkendőre – valamint a rögzítéshez egy madzagra vagy ruhadarabra.

A zsebkendőt hajtogassuk össze, és tegyük a fejünk tetejére. Hajtsuk átlósan félbe a nagyobb anyagdarabot, és terítsük keresztbe a zsebkendőn a hosszú oldalával előrenézve. Rögzítsük a fejünkön. Egy ilyen laza esésű fejfedő megvéd a napszúrástól, légüregeket biztosít a fej körül, és így hatékonyan hasznosíthatjuk a hűsítő fuvallatokat. Naplemente után pedig a sivatagi éjszakák 0 fok körüli hidegében ez az installáció melegíti a fejet.

A Krím-félszigeti, 40 fokos Jalta kikötőjében lehűtheti magát a vízibicikliző

Szemünk védelme: A sivatagban kevés lehet a többnyire mérsékelt égövi használatra tervezett, sima napszemüveg (jól jöhet viszont a magashegyi túrázásra vásárolt gleccserszemüveg). Ha csak utcai viselésre szánt napszemüveg van nálunk, érdemes egy keveset kivenni a tábortűz hamujából, és a szemünk alá kenve csökkenthetjük a bőrről visszaverődő napsugarak erejét. Vágjunk vékony nyílást egy ruhacsíkon, így szemünk elé kötve ezzel is védhetjük szemünket a napsugártól és a szélfútta portól, homoktól. Az északi sarkvidék őslakosainak „napszemüvege” hasonló elven alapult, ők vékony réssel ellátott állatcsont szemvédővel a fejükön ténykedtek a hóval, jéggel borított, vakító környezetükben.

A norvég Galdhoppigen jegén turisták araszolnak kötélre kötve, tőlük jobbra elszórtan rénszarvasok hűsölnek fent a gleccseren

Az országos tisztifőorvos tanácsai:
Az idősek, gyerekek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel. A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, akár a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UVB sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére.

...vagy egyszerűen látogassunk el egy közeli jégbarlangba, mondjuk Dobsinára.

Forrás: John „Lofty” Wiseman: SAS túlélési kézikönyv
Kép: exterra