Kenneth Libbrecht és Hannah Arnold hópehelyrajongó kutatók; aerodinamikai laborjukban modellezték a hópelyhek kialakulását, hogy megtudják, hogyan alakulnak ki a már évszázadokkal ezelőtt leírt, rejtélyes háromszögletű kristályok.

A modellhóesésben - a vártnak megfelelően - a pelyhek túlnyomó többsége hatszög alakú volt, miként a vízmolekulák hidrogénkötései ezt az alakzatot szablyák meg jégkristály-növekedéskor. Meglepő módon azonban a statisztikai modellben jósoltnál jóval nagyobb számban keletkeztek háromszög alakú hókristályok is. Ezek közül néhány pehely csupán ránézésre háromszögletű, három hosszabb és három rövidebb éllel. Mégis, a háromszög alakzatú kristályok nagy száma azt sejtteti, hogy ezek a természetben is elterjedtebbek, mint azt eddig a statisztikák alapján gondolták.

Apró szennyeződések, pl. porszemcsék hatására a kristály egy éle felfelé billen, és mivel az esés közben lefelé mutató oldalak gyorsabban gyarapszanak az ellenszélben, stabil háromszög alakzat keletkezik. Miután a háromszögképződés elkezdődik, már nem fordul vissza a folyamat a hatszögforma felé, véglegesen háromszögletű kristályforma keletkezik.

Forrás: ScienceNews
Kép: http://arxiv.org (K. Libbrecht), exterra