Az Egyesült Államokban, Utah-ban megtalált, 75 milió éves Kaiparowits-formáció 15 különálló koprolit-kupaca már ránézésre is árulkodó: láthatóan nagyobb testű dinoszauruszok illemhelyeit tárták fel. A bennük található fa és növényi maradványok szerint az állatok képesek voltak nagy mennyiségű rost megemésztésére, és legnagyobb valószínűséggel hadroszauruszok családjába tartozó, kacsacsőrű dínók hagyhatták hátra őskupacaikat.

eurekalert.org
A hadrosauridák, kacsacsőrű dinoszauruszok, mivel a fejük emlékeztet a modern kacsákéra. A koponya elülső része lapos és széles csőrt formáz, ez pedig ideális volt a levelek és gallyak lecsípésére Ázsia, Európa és Észak-Amerika erdeiben. A száj hátsó része ezernyi fogat tartalmazott, melyek alkalmasak voltak a lenyelendő táplálék megőrlésére. Ez lehetett a kulcsa a csoport kréta időszaki sikerességének - szemben a szauropodákkal, melyeknek zúzóköveket is kellett nyelniük az élelem megőrléséhez.

A paleontológusok tovább matattak: megállapították, hogy a bekebelezett fenyőket fogyasztás előtt már gombák bontogatták, tehát e dinoszauruszok korhadt fákat ettek. A stratégia nem rossz. Puhább, könnyebben emészthető táplálékkal több energiához juthattak.

És ami még izgalmasabb, az az, hogy a fás maradványok mellett meszes héjakat is találtak a fosszilis bélsárban. Ezek mérete és mennyisége alapján valószínűtlennek tartják véletlen fogyasztásukat.

amnh.org

A koprolitleletek persze nem tükrözik az ősállatok teljes és általános étrendjét, de egy időszakra jellemző képet azért kaphatunk belőle. Valószínű, hogy a dinoszauruszok tojásrakás idején nem tudtak eltávolodni a fészkektől friss élelem után kutatva, és egy kis plusz fehérje jól jött a fészekrakás helyhez kötött idején.

Hasonló stratégiával él egy mai, az évszakos táplálékkínálathoz jól alkalmazkodó állatcsoport is, méghozzá a dínók leszármazottai: a madarak.

sandiegozoo.org

nature.com alapján.