Barlangtemplomban hűsölünk a forró sivatag hegyei közé rejtett zarándokhelyen, Jazd közelében, a régi perzsa vallás, a zoroasztrizmus egyik legjelentősebb mai központjában. A szentélynek helyt adó barlangnyílás falából víz csöpög, mellette örök láng ég, a kettő között pedig egy vastag törzsű fa emelkedik (a környéken az egyetlen), dús lombja a tetőre borul.

A forró hegyek közt bújik meg a hűs, szent hely

Mindez együtt a füstölők és a víz (!) illatával már elég ahhoz, hogy elvearázsoltnak érezzük a helyet. Egy zoroaszter házaspár mesél számunkra misztikus hitükről, amely egyike a legkorábbi egyistenhiten alapuló vallásoknak. Több mint 150 ezer zoroasztriánus él ma a Földön, ötödük Jazd környékén. Az elemek tisztasága – így a tűz – is istenük, Ahura Mazda abszolút jóságának szimbóluma. Ezért tartanak „örök lángokat” templomaikban, ezért tisztelik és nem szennyezik be a vizet, levegőt, a földet.

Chak-chak növényei a víz jelenlétét jelzik

Halottaikat régen emiatt nem temették földbe, és nem is égették el, mert az szennyezéssel járt volna. Ehelyett a településeken kívül eső magaslatokra megépítették a hallgatás tornyait, ahová néhány beavatott vihette fel a holttesteket, hogy a testi maradványokat keselyűk emésszék fel.

A távolban a hallgatás tornya

Harmóniára törekszenek a természettel, önmagukkal és a társadalommal. Az Ahura Mazdát ábrázoló emberfejű figura (kezdőkép) madárszárnyaiban a három sor toll a három legfőbb követendő jót – jó tettek, jó gondolatok és jó modor –jelenti számukra.

A férfi és a nő mindenben egyenlő, de az iszlám öltözködési előírások rájuk is érvényesek, így a nők nyilvános helyen csadort viselnek, ám díszes, világos kendőikről fel lehet ismerni őket. A házasságban lehetséges a válás, de ennek feltétele 1 kg légyszárny összegyűjtése a férfi részéről (1 kg légy még „csak-csak” összejönne…).

Jazd egyik zoroaszter szentélyében 2500 éve nem aludt ki a barackfával táplált szent tűz

Szöveg: bé
kép: exterra, wikipedia, virtualtourist