1. Mindenkinek fel kell ismernie a gyilkos galócát (Amanita phalloides)! Júniustól októberig, lombos erdőkben megjelenő, halálosan mérgező gombafaj. Fiatal állapotban a többi galócához hasonlóan zárt burok veszi körül tojáshéjszerűen. Kettévágva, azonban a benne fejlődő kalap és tönk könnyen felismerhető. Kifejlett állapotban a kalap 5-15 cm. átmérőjű, zöldessárga, világos olajbarna színű, sugarasan selymes, rendszerint csupasz, ritkán fehér burokmaradvány is díszítheti. Lemezei fehérek, szélesek, sűrűn állók. Tönkje fehéres, esetleg halványan kígyóbőrszerűen díszített. Felső harmadán fehér lelógó gallér van, melynek felső része jól láthatóan rovátkolt.

2. A saját szedésű gombát mindig meg kell vizsgáltatni gombaszakértővel!

3. A piacon csak engedéllyel rendelkező árustól, engedélyezett tételből vásároljunk vadon termő gombát!

4. Ne higgyünk a gombafogyasztással kapcsolatos babonákban, mint például: nem mindig a legfeltűnőbb színű gomba a legmérgezőbb.

5. Csak a friss, egészséges termőtestek alkalmasak fogyasztásra. A sérült, öreg, penészes gomba betegséget okozhat!
6. Ne fogyasszunk nyersen gombát! Némelyik gombát több, mint 20 percig főzni kell és csak ezután fogyasztható.
7. A kész gombaételt hűtőszekrényben se tároljuk egy napnál tovább! A friss termőtestek két-három napig tárolhatók hűtőszekrényben.
8. Kisgyermeknek és érzékeny gyomrúaknak ne adjunk gombaételt!
9. Mérgezés gyanúja esetén forduljunk orvoshoz. Ha a tünetek a gombafogyasztást követő 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjunk mentőt!

Vannak olyan gombák, melyeket könnyen fel lehet ismerni és nem mérgezők. Ilyen gomba például a nagy őzlábgomba (balra) (Macrolepiota procera), amely nagyméretű, kalapra és tönkre tagolt fehér lemezes termőrétegű gomba. Kalapja barnás alapszínű és sötétbarna pikkelyek jellemzik. Kettős gallérja mindig szabadon mozgatható a tönkön.

Ízletes vargánya (Boletus edulis): vastag húsú nagy gomba. A kalap barna, a tönk többnyire hasas, barnás felületén hálózatos rece van. A szűk nyílású csövecskék a fiatal gombán fehérek, később sárgászöldek. E gombára leginkább hasonló mérgező gombák nyomásra kékülnek, így könnyen meg lehet őket különböztetni. Az ilyen könnyen felismerhető gombákat, pár alkalom után magabiztosan le lehet szedni és fogyasztani.

A mérgező gombákról részletesen

Forrás: www.netgombasz.hu, www.mek.hu, www.sopron.hu,
Kép: wikipedia (A kezdőképen: Téli fülőke)

-Király Csilla -