Idén augusztus 13-a éjjelére várható a legsűrűbb meteorzápor, de ugyanolyan jó eséllyel láthatunk kívánságra váró hullócsillagokat 11-12-én és 13-án is, hiszen a korán kelő, fogyó Hold hajnalban nem zavarja majd a sötét égboltot - és a jelenlegi várható időjárás mellett felhő sem lesz felettünk.

Keressünk nyitott, fényszennyezésmentes égboltot, ahol óránként akár 50 felvillanást is megfigyelhetünk! A meteorok láthatósága nem egyenletes, időnként sűrűbben keresztezik a légkört a látható fénnyel égő szemcsék, időnként eseménytelen égbolt alatt figyelhetjük a csillagképeket.


Ha a megfigyelt fénycsóvákat képzeletben visszavezetjük kiindulási irányukba, a leginkább a Perzeusz-csillagképből látszanak érkezni. Az ókori görög mitológiában Zeusz, aranyeső képében teherbe ejtette a halandó Danaét, szerelmükből született meg Perzeusz. A csillageső e nász emlékét őrzi a legendák szerint.

A fényszennyezéstől teljesen mentes régi időkben valószínűleg még hatásosabb látvány volt az ébenfekete bársony égbolton áthúzó fényeső. Érdemes elgondolkodni, hogy a környezetünkben hol a legkisebb a fényszennyezés, és a kellemes hőmérsékletben egy éjszakát megéri a szabadban tölteni!

Képek: nasa - apod (Jens Hackmann, Darryl Van Gaal, Fred Bruenjes)