a Royal Holloway, University of London geopolitológusa, Klaus Dodds szerint.

A képen Daniel Craig az első és leghíresebb Bond-autó, az Aston Martin DB5 mellett

(Az összes Bond-jármű listája itt.)

Az író Ian Flemming, James Bond megalkotója maga is a Brit Tengerészeti Titkosszolgálat kéme volt, és jól értett az izgalmas bonyodalomszövéshez. A James Bond történeteket jamaicai otthonában írta meg, a házat saját titkos kódnevén GoldenEye-ként emlegette.

A “James Bond: Aranyszem” című mozi előtt “GoldenEye” néven futott még Flemming egyik valós művelete is, mely során az amerikai-brit titkosszolgálatok szemmel tartották a spanyol polgárháború alakulását.
Az 1973-as “007 - Élni és halni hagyni” híres motorcsónakos jelenetének jamaicai forgatási helye ma is a James Bond Beach nevet viseli:

Az 1995-ös “James Bond: Aranyszem” volt az első 007-es mozi, amelyet a Szovjetunió széthullása után forgattak, és amelynek cselekménye nem egy Ian Flemming-regényen alapult.

A Puerto Rico-i Arecibo Obszervatórium futurisztikus helyszíne az Peirce Brosnan főszereplésével készült Aranyszem egyik díszleteként szolgált

“Bondnak folyamatosan utaznia kellett, méghozzá olyan érdekes, egzotikus tájakra, melyekről Flemming nyugati olvasói csak álmodozhattak. Ha csupán Franciaországban van dolga Bondnak, akkor a legmenőbb szállodákban és exkluzív apartmanokban kell, hogy lakjon, mialatt a gonosz zsenikkel vagy terroristahálózatokkal viaskodik” - tette hozzá Dodds.

Roger Moore a Halálvágta (A View to Kill - 1985) moziposzterén. A forgatás jó része Párizsban zajlott

“Halála előtt nem sokkal Flemming az 1963-as, “Thrilling Cities” című könyvében 13 különlegesen érdekes várost említ: többek közt Hong Kong, Las Vegas, New York, Berlin, Velence és Bécs szerepel a lapokon. Ezek legtöbbje megjelenik kémregényeiben és később a filmeken is.

“Az 1962-től készülő Bond-filmekben a földrajzi helyek még fontosabb szerepet kapnak, a film cselekményének ívét is megadják. Általában a londoni irodában kezdi az ügyeket, ahol a régimódi Bond értesül az adott küldetésekről. Az “Oroszországból szeretettel” (From Russia with Love - 1963) című moziban Bondot rövid időn belül Isztambulba küldik. Isztambul pedig nem csak a Kelet egzotikumát hordozza, de anno a hidegháború “frontvonalának” fontos helyszíne volt. Ma már természetesnek vesszük, de a 60-as években a repülés a gazdag kevesek luxusa volt, és a filmesek ezt ki is használták a karakterek tipiziálásához.”

A Kék Mecset Isztambul nyüzsgő negyedében a stratégiai jelentőségű Boszporusz közelében

“A Bond-helyszínek hozzájárultak tehát az egzotikum és a kalandos cselekmény láttatásához. A földrajzi elhelyezkedés a főgonoszok búvóhelyeinek, rezidenciáinak kiválasztásánál is fontos szerepet játszik. Ezek általában valamilyen látványos, különleges helyek: az űrben, víz alatt, vulkánokban, a föld alatt vagy hegycsúcsokon.

A rosszfiúk erődjei mindig nagy kihívás elé állítják Bondot, akinek újra és újra be kell bizonyítania rátermettségét és találékonyságát, hogy egyáltalán megközelítse küldetése alanyát - és lehetőleg ne robbanjon fel.”

A Berni Alpok 2,970 méteres Schilthorn csúcsán épült forgó étterem az "Őfelsége titkosszolgálatában” (On Her Majesty's Secret Service) című, 1969-es James Bond-film díszleteként is szolgált. A filmben szereplő meredek sípálya is innen indul, és az Engetalban vezet lefelé. Az étterem 55 perc alatt tesz meg egy teljes kört.

Kétéltű jármű a Jökulsarlón jéghegyekkel tarkított vizén. Az izlandi Vatnajökull-jégmező egyik gleccserének előterében kialakult látványos lagúnát láthattuk az 1985-ös “Halálvágtában” (A View to a Kill) Roger Moore-ral valamint a 2002-es “Halj meg máskor” (Die Another Day) című Bond-moziban is. A jéghegyek a jégmezőről lenyúló, visszahúzódó jégnyelv végének letöredezett (borjadzott), vízen úszó darabjai.


Thaiföld csak egy az 1997-es “A holnap markában” (Tomorrow Never Dies) filmhelyszínei közül. A teljes lista itt található.

Az évek során megváltozott a földrajzi helyek szerepe. A Daniel Craig-időszak Londonja már nem a világ egyik legbiztonságosabb pontja. Már a Pierce Brosnannel készült, 1999-es “A világ nem elég” (The World is not Enough) történetében is támadás éri M irodáját és az MI6-et - fejtette ki Klaus Dodds, a Royal Holloway, University of London geopolitológusa.

A Bond-féle elképesztő mobilitás mindig is a szuperkém egyik fő vonzereje volt. A “Quantum csendjében” (Quantum of Solace) Bond minden eddiginél gyorsabban mozog a világban. Láthatjuk Ausztriában, Olaszországban, Chilében az Atacama-sivatagban (kép fent), Bolíviában.

A 007-es filmekben megjelenő helyeknek marketingértéke is van. Dodds szerint nem véletlenül forgatták Sanghajban a Skyfall főbb jeleneteit. Kína óriási felvevőpiac a Bond-producerek számára.

A James Bond-filmek 50 éves történetére visszatekintve megállapítható, hogy a földrajz szerepe kulcsfontosságú a szuperkém évtizedek óta tartó sikerében. A Bond-filmek producereinek egyik legfontosabb feladata, hogy jól válasszák ki a forgatási helyszíneket.

Kép: wikipedia, imdb.com, exterra
Forrás: DiscoveryNews