A Ross-expedíciónak 1841 legelején sikerült áttörnie magát az Antarktisz menti zajló jégen, és a Victoria-földön megláthatták a 3000 méternél is magasabb Admiralty-hegységet. Már a 77. szélességi körnél jártak, amikor két, jéggel borított vulkáni kúp tűnt fel előttük. Sőt az egyik működött is! A hajók neveit kapták a tűzhányók, de Ross is nevét adta még egy képződménynek. A Transzantarktiszi-hegyvidék felől a tengerre csúszó selfjég óriási jégborítása is az ő nevét viseli.

A sikereken felbuzdulva Ross – egy tasmániai telelés után – újra megjelent a sarkvidéken. 1842-ben nem bírt a tengeri jéggel, ám még korai lett volna hazatérni Angliába. A következő évben a 71. szélességig jutott, de most nem volt akkora szerencséje, mint két évvel korábban. A jégzajlás visszafordította, nem tudott délebbre hatolni. 4 éves expedíciója összességében az egyik legsikeresebb, korai felfedezőút volt.

A Mount Erebus pöfögő kúpja

James Ross 148 éve, 1862 áprilisában halt meg, ám az általa felfedezett vulkáni vidék – több, mint egy évszázad múlva – az antarktiszi utazások legtragikusabb helyszíne lett. Az 1970-es évek elején egyre népszerűbbé váltak a sarkvidéki turistarepülések. Főként Ausztrália felől érkeztek a turistákkal tömött gépek egy-egy látványos sétarepülő körútra. 1979 antarktiszi nyarának legelején, november 28-án az Air New Zealand 901-es járata 257 utassal a fedélzetén, vakfehérségben (whiteoutban) repülve nekiütközött a 3794 m-es, aktív Erebus-vulkán oldalának. Mindenki életét vesztette, a sétarepülő körutakat beszüntették.

Pillantás az Erebus kráterébe

Az Erebust, a Föld legdélebbi működő vulkánját az 1908-as Shackleton-expedíció tagjai mászták meg először. 1972 óta folyamatos megfigyelés alatt áll az Új-Mexikói Bányászati és Műszaki Intézet által ide telepített Erebus Vulkánobszervatórium jóvoltából. Az összetett rétegvulkán kráterében fonolitos lávató fortyog, kitöréstípusa az olaszországi Lipari-szigetek Stromboli vulkánjáéhoz hasonló.

A Terror-vulkánt Ross második hajójáról nevezte el

Képek: wikipedia, usgs, www.ferris.edu