A Föld erdeinek szörnyű pusztítása korunk egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófája. Az egyik ok, amiért elhagytam a gombei paradicsomot, és világjáró életet kezdtem, az volt, hogy 1986-ban egy konferencián rádöbbentem, milyen gyors ütemben tűnnek el az afrikai esőerdők, és hogy megdöbbentő a csimpánzok, gorillák és más állatok számának csökkenése kontinensszerte. Nyugat- és Közép-Afrikában külföldi fakitermelő vállalatok működtek az erdőkben. Feltáró utakat korábban megközelíthetetlen erdők felé a bozóthús-kereskedelem érdekében. A népesség pedig mindenütt nőtt, ezért egyre több és több földet vettek művelés alá, illetve használtak legeltetésre.

Jelenleg, 30 évvel ama bizonyos konferencia után az erdők elleni roham ugyanúgy folytatódik tovább. Ez nem pusztán környezeti tragédia, de egyben bűntett az anyatermészet ellen, és ez mélyen érinti létezésemet. Volt idő, mikor elődeink az erdőben éltek, én pedig ösztönös és eredendő szükségét érzem, hogy fák között járjak. Napjainkban minden eddiginél fontosabb, hogy befolyást gyakoroljunk a politikacsinálókra és a nagyvállalatok vezetőire. Erdeink folytatódó kiirtásának üteme és mértéke elborzasztó, nincs vesztegetni való idő.

Szerencsére vannak elkötelezett emberek. (...)

Nem hiszem, hogy túl késő lenne megfordítani a folyamatokat, és ezért indítottam útjára a Roots & Shoots (Rügyek & Gyökerek) mozgalmat. Szinte bárhová megyek évi háromszáz napnyi utazásaim során, hallok olyan projektekről, ahol gyermekeink segítő kezet nyújtanak az általunk kifosztott helyek rendbetételéhez.” (Jane Goodall: A remény magvai, Libri Kiadó)

5 perces interjú Jane Goodall-al (angol)

A világhírű etológus, Dr. Jane Goodall, ENSZ békenagykövet háromnapos magyarországi látogatása során mindössze egy nyilvános előadást tartott, valamint vezetett egy szakmai workshopot pedagógusok számára a közel 100 országban működő, most 25 éves Roots & Shoots (Rügyek & Gyökerek) környezeti nevelési programról, amely játékos formában, saját élményeken keresztül kívánja megszerettetni a gyermekekkel a környezettudatos életmódot.

Jane Goodall részt vesz egy megmentett csimpánz szabadon engedésében. A csimpánz váratlanul fejezi ki háláját:

A magyarországi Jane Goodall Intézet
Hogyan jelentkezzünk önkéntesnek
http://news.janegoodall.org/