A fák ágait és törzsét közel két centiméteres jégréteg borítja, ami több tonna terhet jelent egy-egy fa esetében. Ezt a terhelést a fák sok helyen nem bírják, ágak szakadnak le, egész fák dőlnek ki a magasabban fekvő területeken. Olvadáskor sem veszélytelen még az erdő látogatása, hiszen a magasból akár kilónyi jégdarabok hullnak le. Az erdőben futó utakon közlekedők is fokozott figyelemmel vezessenek, több helyen, főleg Dobogókő térségében kell számítani útra hullott ágakra, kidőlt fákra. Budapesten lezárták a XII. kerületi János-hegyi utat, amelynek megtisztításán a tűzoltóság dolgozik.

A jelenlegi időjárási helyzetben a 400 m tengerszint fölötti magasságokban számíthatunk eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkorona törésre!
Kirándulásunkat, erdei tartózkodásunkat célszerű a megváltozott időjárási viszonyok figyelembe vételével tervezni. Egyes helyeken, mint például a Csóványosi kilátó megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, így azok komoly veszélyt jelenthetnek! A hegyi erdészeti utak könnyen eljegesednek, vagy akár kidőlt fák zárhatják el utunkat. Ilyen útszakaszok a Diósjenő - Kemence völgyi út, ahol még Závoz-tetőre sem lehet jelenleg eljutni, illetve a Wenckheim-házhoz vezető úton is komoly problémákkal számolhatunk. Várhatóan az éjszaka és reggel sem fog javulni a helyzet, sőt annak rosszabbra fordulása sem kizárt! Gyalogosan és egyéb járművel is veszélyes lehet ilyenkor az erdő!

Így arra kérjük a tisztelt erdőlátogatókat, hogy lehetőség szerint ne ezeket az erdőket válasszák kirándulásuk helyszínéül mindaddig, míg az időjárás kedvezőbbre nem fog fordulni!

Kép: wikimedia commons, Pilisi Parkerdő Zrt.