Amikor télen befagy a vízesés, valójában csak a felszínen alakul ki jégpáncél. A Niagara folyó a nagy tereplépcső alatt és fölött szintúgy jégbe dermedhet, ám ettől még nem szűnik meg a jégburok alatt az Erie-tóból az Ontario-tóba tartó vízáramlás. Az összetöredezett, összetorlódott jégtáblák látványa és a fagyott vízesés-külső azonban egészen más - rideg-mozdulatlan - hangulatot áraszt, mint a normális állapot messze dübörgő zuhatagja és a magasra gomolygó vízpárája. Ám a Niagara még ekkor sem halott. A vízáramlás – a feljegyzett elmúlt évszázadokban – eddig csak egyszer szünetelt: ekkor a Niagara (folyó és vízesés) valóban kiszáradt. 1848 március 29. és 31 között csend ült a Lópatkó környékére.

Nem jött ki ugyanis víz az Erie-tóból. Az itt ekkor még javában tartó tél olyan vastag jégtáblákat hízlalt a tavon, hogy azok elzárták a Niagara folyó kilépési helyét. A jégdugó mindaddig kitartott, amíg a tó vízszintemelkedése, a víz megnövekvő nyomása át nem szakította. Ekkor újult erővel rohant a víz a nagy lépcső felé. Ám a közben eltelt napok rendkívüliek voltak az akkor már híres zuhatag vidékén. Egyre többen igyekeztek látni a csodát, a nem működő Niagarát. Hiszen a működőt akárki megnézhette (mint amikor pár éve Koppenhágában lerobbantották a Hableány fejét: a restaurálásra elszállított szobor hűlt helye még komolyabb tömegeket csábított a helyszínre. Az ott tartózkodó japán turisták szerint ez kifejezetten ínyenc helyzet volt!)

A Niagara csöndje sokakat az üres mederbe is lecsalt. Az amerikai közelmúlt sok hadi relikviája, későbbi múzeumi tárgya ekkor került elő: a függetlenségi háború során a Niagara- vidéken is komoly összetűzéseket vívó csapatok ugyanis jelentős mennyiségű fegyvert és hadi felszerelést dobáltak a folyóba. Most mindezek szárazra kerültek, és amit lehetett, össze is gyűjtöttek, ki is emeltek a mederből.

Kép: infoniagara.com, thecontaminated.com, exterra