A Harvard Egyetem egyik kutatója és a tanulmány egyik szerzője, David Rand egy interjúban elmondta, hogy ha minél több, az életével elégedett barát vesz körül valakit, akkor az egyre nagyobb eséllyel fogadja el körülményeit, és válik ő is elégedetté. Ez fordítva is igaz: a sok zsémbes, elégedetlen ismerős mást is nagyobb valószínűséggel tehet elégedetlenné.

A tanulmányban arra kerestek válaszokat, hogy az ismerősök miként befolyásolják egy személy hosszú távú érzelmi állapotát – vagyis, a körülvevő embereknek van-e köze ahhoz, hogy valaki alapvetően vidám, boldog vagy inkább szomorú személyiségnek tekinti magát. A kutatást baráti, családi csoportokban, a fertőző betegségek terjedését vizsgáló, térképező módszerekkel tanulmányozták. Kimutatták, hogy az egyének hosszú távú érzelmi beállítódása például az influenza terjedésének mintái szerint változik, illetve terjed; valamint azt is, hogy a rosszkedv vagy szomorúság kétszer olyan ragadós, mint a jókedv!

Nem lenne túl humánus azt tanácsolni, hogy szakítsuk meg a kapcsolatot a boldogtalan barátokkal, de érdemes fejben tartani, hogy ismerőseink, barátaink érzelmi állapota hatással van ránk. A legjobb megoldásnak az tűnik, ha boldoggá tesszük saját barátainkat – hiszen, mint kiderült, ez saját érdekünk is…

Forrás: earthsky.org
Kép: exterra, www.7layerliving.com