A késő triásztól a kréta végéig tartó, mintegy 150 millió éves időszakban a szárazföldet hüllők uralták. Egy különösen változatos csoport, a dinoszauruszok, 900 nemzetséggel képviseltették magukat. Voltak köztük egészen kicsi, holló méretű kétlábúak, és óriási, akár 34 méteres fajok is, mint a négylábú Suropodák, melyek a szárazföldön valaha élt legnagyobb állatok lehettek.

Nem tudni, hogy a dinoszauruszok valóban képesek voltak-e torokhangok képzésére, az valószínű, hogy egyes dinoszauruszok használhattak más módszereket is a kommunikációra szolgáló hangok előállítására. A ma élő állatok, köztük a hüllők és a madarak sokféle, nem vokális hang segítségével kommunikálnak, mint például a sziszegés, az állcsontok csikorgatása vagy csattogtatása, a környezeti zajok vagy a szárnycsattogtatás (amire például a szárnyas maniraptora dinoszauruszoknak is volt lehetősége).
Valószínű, hogy a lambeosaurinák üreges fejdísze rezonátorként működött, és többféle hangjelzés megszólaltatására is alkalmas volt.

Kép: imdb.com
Forrás: http://www.dinosaursounds.com, Földünk, Mérték, 2004., wiki