A szigetet több hajó legénysége is próbálta meghódítani, ám a meredek, sziklás part megközelítése nem volt könnyű. Többszöri nekirugaszkodással brit természettudósok térképezték fel állat- és növényvilágát, és kőzetminták begyűjtésével hamarosan kiderült, hogy a sziget igen gazdag foszfátlelőhely. Ennek eredményeként egy évvel a feltárás után, 1888-ban már be is emelték a Brit korona ékkövei közé. 1941-ben a japánok vetettek szemet az értékes nyersanyagra, elfoglalták a szigetet, végül 1945-ben került vissza a britekhez, akik aztán 1957-ben Ausztráliának adták át.

Az Indonézia közelében, Jáva szigetétől 200-300 km-re DNy-ra, az ausztráliai Perth-től azonban 2600 km-re fekvő, 135 km2 területű, sík, indiai-óceáni szárazulat egy 4500 m magas tenger alatti hegy csúcsrégiója. A sziget alapja vulkanikus, ám ma a bazaltra évmilliók alatt rátelepült mészkő határozza meg a trópusi sziget arculatát. Felszínét nagyrészt esőerdő borítja, melynek 63%-a nemzeti park. Karácsonyfa nem nő rajta.

Az ausztrál fennhatóság alá tartozó, önrendelkezés nélküli szigetet ma körülbelül 1500 fő lakja, 70%-uk kínai, 20%-uk európai és 10%-uk maláj származású. Hivatalos nyelve az angol.


A sziget egyik különlegessége és fő látványossága a vörös rákok éves vándorlása, amikor
az esős időszak beköszöntével kezdetét veszi 65 millió rák áramlása a tengerpart felé. Ilyenkor a sziget belsejétől a tengerpartig tartó, 8 kilométeres szakasz összefüggő, mozgó vörös szőnyeggé változik.

A Karácsony-sziget műholdas képe

“Dísz”lövések, atomtesztek
A Karácsony-sziget környéke ismert nukleáris próbarobbantási terület volt a hidegháború idején. Az Egyesült Királyság valószínűleg a közeli Malden-szigeten végezte első sikeres hidrogénbomba-robbantását, mely során a Karácsony-sziget szolgált bázisként. A második robbantást pedig már a Karácsony-sziget délkeleti nyúlványánál végezték 1957. november 8-án. Az ezt követő tesztek helyszínéül a sziget feletti légtér, vagy a szárazulat vízi környezete szolgált. Az Egyesült Államok pedig ugyanitt 22 sikeres robbantást hajtott végre a Dominic-művelet során, 1962-ben. A Karácsony-sziget csak 1969 óta mentes a nukleáris haditechnikától, a katonai létesítmények nagy részét elbontották, másokat civil használatra adtak át. A hivatalos vélemények szerint a háttérsugárzás ma elmarad az átlagos brit településeken mérttől. Békés Karácsony.

Korabeli felvétel az amerikai tesztrobbantásokról

Kép: NASA, wikipedia