Ugyan ezt is kiépítették biztosító kábelekkel, de az útvonal használata ma tiltott, a büntetés több ezer (!) euró is lehet. Itt ugyanis eredetileg korlátokkal ellátott betonjárda haladt, ám ez ma olyan rossz állapotban van, hogy valóban életveszélyes sok helyütt a mozgás.

A szurdok kijárata után klasszikus völgyzáró gát húzódik

Egy via ferrata alapterepe persze szinte mindenütt veszélyes, ám a helyesen kiépített, karbantartott és megfelelően használt útvonal odafigyeléssel jól járható. Ez esetben viszont sokak számára különösen nagy volt a kísértés, hogy biztosító felszerelések nélkül járják végig (hiszen ez mégiscsak egy mesterséges betonösvény…)! Az évente több haláleset pedig egyenes út volt a lezáráshoz.

A Király ösvénye a szurdok túloldalán, a sziklafalon vezet

A Király ösvénye több mint 100 éve épült. Az 1901-1905 között létrehozott 3km-es útvonal a Guadalhorce andalúziai folyócska mészkőszurdokában, El Chorro falu irányába halad. Itt ugyanis olyan összetett vízierőműrendszert hoztak létre, amely a szurdok alatt és fölött, valamint a sziklafalak belsejében is működik. A szurdok vizét a kijárat utáni duzzasztógát emeli meg, de a mészkővonulat tetején is létesült egy jókora tó: ide energiabőség idején szivattyúzzák föl a vizet, majd a nagy energiaigényű időszakokban leeresztik, nagy eséssel a turbinákhoz vezetik a hatalmas, sziklafalakban haladó, és a szudokon is átvezető csővezetéken (aquadokton) keresztül. Az egyes részegységek eléréséhez, kiépítéséhez, karbantartásához kellett a kisebb részben sziklába vájt, többnyire azonban fémerősítésekkel a falhoz illesztett betonjárdák rendszere.

Az ösvény ma már romos állapotú, a szurdokon vízvezeték-cső ível át, az ösvény ezen is végighalad

Miért a Király ösvénye? Mert 1921-ben maga a spanyol király, XIII. Alfonz is végigment – az akkor még rendeltetésszerűen használható – járaton, miközben a Conde Del Guadalhorce-gát felavatására igyekezett. Innentől viseli az útvonal e nevet.

A szurdok feletti hegytetőn hatalmas, mesterséges tómedencét alakítottak ki, ez is az erőmű része

Ám ahogy a névadó országlása sem volt igazán dicső (bár a spanyol királyi futballcsapatok sokat köszönhetnek neki, pl. háborúvesztések az USA ellen, 1931-ben lemondatták a trónról), úgy az ösvény is elenyészett. Mai állapota, veszélyessége e videón érzékelhető igazán (a filmet készítő, meglehetősen vakmerő személy biztosítás nélkül halad…). Tériszonyosok kapaszkodjanak!

video: www.youclimb.de

Kép: exterra