Az Alaszkai Vulkanológiai Obszervatórium műszerei szerint a terület továbbra is szeizmikus aktivitást mutat. Az utolsó nagyobb hamuszórás a hajnali 5 órás robbanáshoz köthető; azóta nem került újabb, észlelhető hamumennyiség a légkörbe. Ez több dolgot is jelenthet: a hamuszórás magassága nem éri el a 4000 métert vagy a kilövellt anyag túlságosan finomszemcséjű ahhoz, hogy érzékeljék jelenlétét; ráadásul a hegy környékének jelenlegi, rossz időjárási viszonyai is akadályozzák a megfigyeléseket.

A Redoubt csúcskrátere a kitörés előtti napon (Kép: Read, Cyrus; AVO/USGS)
Az áradó Drift-folyó hordaléka és környezetének szétterülő üledéke is friss vulkáni törmelék. (Kép: Read, Cyrus; AVO/USGS)

A kitörés forró anyaga megolvasztotta a Drift-gleccsert, és így a jégnyelvből induló Drift-folyó vízhozama is drasztikusan megnőtt. A robbanások alkalmával a vulkán csúcsrégiójában elhelyezett szeizmográf, valamint az Obszervatórium egyik kihelyezett telemetriai állomása is megsemmisült illetve erősen megrongálódott.

A füstölgő Redoubt vulkán. A megrongálódott megfigyelőház kamerája tegnap 16:30-kor ismét beindult; a lencse részben homályos képet ad. (Kép: Alaska Volcano Observatory)

A kitörés nem jött váratlanul; a vulkán területén mért – a felboltozódó, felfelé törekvő magma hatására létrejövő – szeizmikus aktivitás már 60 órával az esemény bekövetkezte előtt jelezte a közelgő robbanásokat. Ám az Obszervatórium munkatársai még ennél jóval korábban, már 2008 őszén és idén januárban is regisztráltak a közelgő kitörésre utaló vulkanikus jellegzetességeket. A kutatók elemzései szerint a térségben újabb, hirtelen vulkáni aktivitásra kell számítani a következő hetekben, hónapokban.

A havon szétterülő hamu kiterjedése a Redoubt vulkánjától ÉÉK-i irányban. (Kép: Dehn, Jonathan, Geographic Information Network of Alaska)

Forrás és képek: www.usgs.gov, http://www.avo.alaska.edu
Kezdőkép: Read, Cyrus; AVO/USGS