Ekkor a társak feladata a tünetek láttán cselekedni vagy segítséget hívni. Ekkor ajánlott kevés ruhában, a kihűlt személy mellé még egy-két embernek befeküdni pl.két összecipzárazott hálózsákba, ahová meleg vízzel telt palackokat szintén érdemes bedugdosni.

Ha az illető mégis tovább hűl, izmai megmerevednek, képtelen lesz a mozgásra. Magashegyi körülmények mellett (az elszigetelt, nehéz megközelítésű helyek miatt) ez legtöbbször már visszafordíthatatlan tragédiát vetít elő, hacsak nem jár arra egy mentőhelikopter, és le nem viszi a szerencsétlenül jártat. Amennyiben a maghőmérséklet 5ºC-kal lecsökkent, a test halottnak tűnik. A véráramlás lelassul, a pulzus gyenge lesz, csakúgy, mint a szív és agyműködés.

Fotó: exterra

A magashegységekben rendkívüli mértékben lehűlhet a levegő. A jeges szél tovább csökkentheti a hőérzetet; ilyenkor a fáradt mászónak tilos leülni, lefeküdni, mert nagy eséllyel elalszik és kihűl. (Aconcagua, Independecia Hut 6400 m, -30 fokban)

Nedves, vizes, elázott ruhákkal azonban sokkal nagyobb a kihűlés veszélye. Egyszer lengyel barlangászok ragadtak a mélyben átázva, száraz ruhák, élelem és ivóvíz nélkül, több napra. Szerencséjükre mozdulatlanul, embriópózba görnyedve, energiafelhasználásukat minimalizálva várták a keresésükre indultakat. A kritikus időben érkező mentés során 35ºC-os testhőmérsékletüket az orvosok sikeresen helyreállították.

A kihűlés elkerülhető. Életünk jeges-havas kalandja előtt keményen kell edzeni, hogy fizikailag és szellemileg is fittek legyünk az embert próbáló hidegben. Komoly fázáskor koncentráljunk, próbáljunk döntésképesek maradni. Ha megizzadunk, megálláskor azonnal váltsuk át nedves aláöltözetünket szárazra, majd mindent szárítsunk ki, ha lehetséges. Legyen kéznél élelem vagy valami rágcsálnivaló és folyadék. A folyadékáramlás másik iránya is fontos azonban: ha ki kell menni, ne halasztgassuk, csak rontja hő- és közérzetünket. A szabadban mindent kesztyűben csináljunk, nagyon sokat javít a komfortérzeten a windstopperes (szélálló) kesztyű - rossz vérkeringésűeknek a két ujjas változat ajánlott.

A rendkívüli hideg tehát összehúzza a test hőellátásáért felelős vérereket, ugyanilyen hatása van a nikotinnak és az alkoholnak is! Ezért komoly hidegben, huzamos kint tartózkodás esetén érdemes mellőzni ezen anyagokat!

Van még egy anyag, amely elég jól megtréfálhat a hidegben – ez a fém. Miért? Mert a fém (gyűrűk, láncok, arcpiercingek) nagyon jó hővezető, sokkal hamarabb lehűl, mint bármely más anyag, és a hiúság nem ér meg fagyott végtagokat. Kesztyű nélkül a fém sátorrudakat sem érdemes megmarkolni, mert különben csak a bőrrel együtt szakítható le a tenyérről. Egy angol antarktiszi expedíció beszámolója szerint egy hasonló helyzetben, az expedícióorvos tanácsa alapján eljárva a fém és a bőr elválasztásának leghatékonyabb módját alkalmazták: a szóban forgó testrész precíz levizelését.

Fotó: exterra
Egy négyzetcentiméternyi bőr sincs szabadon

A ritkább levegőjű magashegységekben észlelhető vagy a sarkvidékek vékonyabb ózonrétegén könnyedén áthatoló UV sugarak káros hatását kétszeresére növeli az erősen visszaverő hóréteg. A bőr beburkolása tehát nem csak a hideg ellen véd, hanem a bőrsejteket roncsoló káros sugarak ellen is. De hogyan burkoljuk be a sérülékeny szemfehérjét? Jó minőségű UV szűrős gleccser- vagy síszemüveg nélkül nem tanácsos nekivágni a sark- és hegyvidéknek!