Köd és harmat
Köd akkor képződik, mikor egy felszínhez közeli, vékony, nedves levegőréteg harmatpont alá hűl. (Harmatpont: a lehűlő levegő egyre kevesebb nedvességet képes magában tartani, és amikor eléri a telítettségi állapotát, a vízcseppek kiválnak belőle.) Nagyobb magaslatokban a köd gyakran olyan rétegfelhő formájában alakul ki, melynek alja “lelóg” a hegyre.

A harmat késő éjjel képződik, amikor a felszíni objektumok leadják azt a meleget, amit napközben magukba szívtak. Mikor a nedves levegőből a hideg felszínnel érintkezve a vízgőz kicsapódik, a tárgyakat folyékony cseppecskékkel vonja be. A felszín kihűlése sugárzási köd képződéséhez vezet, mert a föld úgy hűl le, hogy kisugározza a meleget. Az advektív (áramlásos) köd akkor képződik, mikor a szél meleg, nedves levegőt visz egy hideg felszín fölé.

Zúzmara és dér
A zúzmara jégkristályok vékony rétegéből áll, és tárgyakat, növényeket, parkoló autókat, ablakokat von be. A hulló hó felszínén és a pelyhek belsejében lévő légtérben is keletkezik. Ha a harmatpont fagypont alatti, a vízpára a felületeken jégkristályok formájában rakódik ki, így keletkezik a dér legegyszerűbb formája. A harmat szintén megfagyhat, ha a hőmérséklet lecsökken. Kerekített felszínű vízjég válik ki belőle, vagy jégvirág képződik.

A jégvirág akkor alakul ki, mikor az ablakon lévő harmat fagypont alá hűl, de cseppfolyós marad. A cseppecskék között jégkristályok keletkeznek, majd a cseppecskék hozzánőnek a kristályokhoz, gyorsan bevonva az ablakot zúzmarával.

A zúzmara egy másik fajtája fehér és érdes tapintású, vastagabb rétegeket hoz létre, mint az előző, és tollpehelyszerű formákat ölt. Hideg, ködös időben képződik, amikor a jeges köd vagy a szitálás túlhűlt vízcseppecskéi az igen hideg felszínnel való kontaktus során megfagynak, vagy a vízpára közvetlenül jég formájában rakódik ki. Ha felszínt bevonják a jégkristályok, a meglévő kristályokra újabbak fagynak. Ha erős a szél a zúzmara csak a tárgyak (tornyok, táblák) szél felőli oldalán rakódik ki.

Kép: deviantart.com, 123rf.com, wikimedia
Forrás: Földünk, DK, Mérték kiadó, 2004