Túl a vállalkozás tudományos-nyelvészeti sikerén és alapvető értékein, sokáig kérdéses volt, hol és hogyan kelt át Kőrösi Csoma a vad hegyvonulatokon.
A különleges hegyvilágot és az ottani előrejutás körülményeit elemző cikkünk mellé most a rekonstruált útvonalat is megmutatjuk - űrfelvételre helyezve. A kb. 150 km-es hegyi átkelés korántsem haladhatott egyenesen átvágva a három hatalmas hegyláncon. Nagy kanyarokat leírva, szurdokokat, nyergeket, folyómedreket érintve jutott előre, több mint 4000 m össz-szintemelkedéssel. Ez az egyetlen útvonal, melyen ma gyalog, szerencsés esetben és megfelelő erőnlét mellett 8-9 nap alatt eljuthatunk közvetlenül Lehből Zanglába. De csak a késő nyári időszakban.

Ha a 6000-es hegyek közé zárt Zanszkárba érkezünk, könnyen előfordulhat, olyannyira megtetszik a száraz, különlegesen színes, rejtőzködő magashegységi világ, hogy a térség átszelése mellett döntünk. A Nyugati-Himalája belsejében egészen Darcháig gyalogolhatunk, s közben az egykor Kőrösi Csoma által is lakott phuktali kolostort is felkereshetjük. A Fő Himalájai Vízválasztó térségében fekvő Darcháig Lehből mintegy 300 km-t kell túráznunk, hogy aztán ott már tömegközlekedéssel is rendelkező országutat érjünk el.