Kőrösi Csoma Sándor Zanglában, egy eldugott himalájai falucskában kezdte el élete fő művének, az Angol-Tibeti Szótár írását Szangje Puncog láma segítségével. Most egy túrós batyu árával (170 Forinttal) járulhatunk hozzá, hogy Zanglában felépüljön egy téli oktatásra is alkalmas úgynevezett szolár iskola.

A Kőrösi Csoma szállásaként egykor szolgáló zanglai palotaerőd

A Csoma 170 emlékév alkalmat teremt arra, hogy Csoma emlékét egy előremutató kezdeményezéssel ápoljuk. Csoma munkásságának helyszínén, az indiai Zanglában ötödik éve dolgozik egy civil szervezésű önkéntes szakértői csoport a Csoma által lakott palotaerőd megmentésén. Eljött az idő, hogy egy kicsit a Csomát befogadó, és a Csoma mellé segítő lámát adó falunak is megháláljuk a gondoskodást.

A zanglai palotaerőd 2002-ben

A Csoma Szobája Alapítvány, a Magyar Pedagógia Társaság és a Dél-Budai Szakképzési Központ együttműködve a 2011/12-es tanévben, a Csoma 170 Emlékév részeként, gyűjtési akciót hirdet. A jelképes összegű (170 Ft.) gyűjtőakció a diákok körében a jótékonysági hajlandóságot is segíti kaialakítani: átélhetik annak élményét, hogy sokan, kis áldozattal, nagy eredményeket érhetünk el. Az összegyűlt adományból a Himalája e távoli vidékén, a néhai Zanglai Királyság öt faluját kiszolgáló, téli oktatásra is alkalmas szolár iskola épül a helyi közösséggel együttműködésben.

Zangla látképe a palotaerődből

A gyűjő iskolák díjairól és az akcióról részletesen itt olvashat.

Még több részlet: http://csomasroom.kibu.hu
A helyreállítási munkálatok képei: http://csomasroom.kibu.hu/hu/gallery

Forrás: http://www.pedagogiai-tarsasag.hu/, csoma170.hu
Kép: exterra