Egy évvel ezelőtt Ausztria, Olaszország, Szlovénia, Horvátország és Magyarország küldöttei nyilatkozatot írtak alá arról, hogy biztosítani kell annak feltételeit, hogy a Dráva folyó ökológiai értékeit és adottságait megőrizhessük a jövő nemzedékek számára. Erre a konszenzusra alapozva a csütörtöki magyar-horvát kormánytalálkozón a két ország deklarálta annak tényét, hogy megkezdi a közös, UNESCO által elismert Duna–Dráva–Mura bioszféra rezervátum megalapításának folyamatát.

A helyi civil szervezetekkel együtt a WWF javasolta a határon átnyúló természetvédelmi terület megalapítását. A Dráva és a Mura mente, valamint a Duna-Dráva folyók torkolatvidéke olyan ritka és veszélyeztetett madárfajoknak ad otthon, mint a rétisas, a kis csér, vagy a fekete gólya. Az ártéri erdők, a holtágak és a kavicszátonyok egyedi jellegzetességei a három folyó érintett szakaszainak. Nemrég itt húzódott a Vasfüggöny, melynek leomlása után két évtizeddel most valós lehetőség van arra, hogy a társadalmi és természetvédelmi igényeket egyaránt szem előtt tartó folyamatok induljanak el.

„A bioszféra-rezervátum létrehozása egész Európában mintát nyújthat az országok közötti sikeres együttműködésre. Reményeink szerint a bioszféra rezervátum megalapításának kezdeményezéshez hamarosan csatlakozik a többi érintett ország, Szlovénia, Ausztria és Szerbia is.” – mondta el LI Lifeng, a WWF vizes élőhelyek védelmével foglalkozó csapatának nemzetközi vezetője.

A határon átnyúló természetvédelmi terület kezdeményezése, valamint a vízerőmű építési tervek, és a folyómederből való kavicskitermelés elleni fellépés a civil szervezetek közötti hatékony összefogást példázza. A Dráva Szövetség, a horvát Dravska Liga és Zelena Akcija, valamint a német Euronatur szervezet és a WWF egyaránt sokat dolgozott azért, hogy a Dráva mentén közös célok valósuljanak meg.

A deklarációt a gyakorlatban akkor lehet eredményesnek nevezni, ha sikerül az érintett folyókat jó ökológiai és vízminőségi állapotba hozni 2015-re. A Dráva hazai szakaszán jelenleg is zajlik kavicskitermelés, annak ellenére, hogy természetvédelmi területről van szó. Ennek gyakorlatát a jövőben felül kell vizsgálni, amire jó alkalmat ad az, hogy kormány szinten adtak hangot a természetvédelmi célok elsőbbségének, és hogy az engedélyek 2010 májusában lejárnak.

„Reméljük, hogy a Dráva vízi világa a jövőben csak a vízitúrázók, és a sétahajók számára lesz megközelíthető, a Dráva mentén élők pedig a bioszféra rezervátum nyújtotta lehetőségekre alapozva tudják építeni a jövőjüket.” – tette hozzá a Figeczky Gábor, természetvédelmi igazgató, WWF Magyarország.

Fotó: Antli István