Kollár Lajos jelentése az alaptáborból (05.04.): "Ma reggel indult a magyar mászócsapat a II-es táborból (6400m) a Lhoce falon, a mintegy 7400 méteren lévő III-as tábor felé. Mivel a II-es tábor rádióárnyékban van, csak a megbeszéltekre tudunk hagyatkozni. A lényegében 1000 méteres jégutat kora délutánra illik abszolválni, tehát estére mindenkinek a III-as táborban kell lennie. Az időjárás tűrhető, csak a szél erős kissé. Remélem nem fog tovább erősödni, mert a Lhoce fal Hallgatás Völgye felőli, szélnek kitett oldalán a mászást erősen befolyásolja. Az alaptábor környékén is igen erős a légmozgás. Viszont süt a nap, ami az energiakészletünket hizlalja, időközben sikerült megjavítani az aggregátort is.

A Lhoce-fal útvonala

Betévedt egy holtfáradt, fiatal japán pár megpihenni egy kicsit, míg előkerül a sherpájuk. Kiderült, hogy még nem reggeliztek, ezért csatlakoznak hozzánk. Ms. Naoko-val uraljuk a tábort, ő már megszokta a “kímélő” reggeliket: szalonnás-kolbászos-hagymás-sajtos tojásrántotta a magyar Lhoce-reggeli. Nos, a pár is bevállalt egy ilyen adagot. Szerintem udvariasságból. Meg is ették, amitől olyan állapotba kerültek, hogy Naoko fontolgatta, átszalad segítségért a spanyol alapítványi kórházsátorba, infúzióért. Végül is talpra segítettük őket."

Az Everest csúcsáról készült kép jobb alsó sarkában a Lhoce jeges lejtője, Távolabb a Makalu (8462 m) tömege

“A 3-as tábor már komoly dolog. A Hallgatás Völgye felett magasodik a Lhotse-fal. Mint ahogyan azt neve is mutatja, a Lhotse-fal az Everesttel szomszédos, 8503 méteres csúcsnak támaszkodó, terebélyes, meredek és zegzugos jégfal. A völgyből a két 8000-es csúcs határolta Déli Nyeregbe vezető útvonal svájci hegymászók (1952) kreatív alkotása. Az útvonal a Lhotse-fal lépcsőzetes jégletörései között vezet, a Nyeregből (mozgásirány szerint) jobbra, hogy aztán 7400 méteres magasságban – előbb egy jellegzetes, sárga mészkő beékelődésen átmászva, majd megkerülve a piramis alakú Genfi Sarkantyút – beharántoljon a 8000 méretes Déli Nyeregbe.” - www.expeditions.hu

Forrás: http://www.himalajaexpedicio.hu/
Kép: www.colegiowanderleyjunior.com.br, www.alpinismo.com, www.k2tracks.com