Mindehhez ideális helyszínt nyújt a permafrosztban kialakított létesítmény három csarnoka. A tárlókban a magok hosszú ideig képesek megőrizni csírázási képességüket az állandó - 19 fokos hőmérsékleten. A hegy belsejében előzőleg uralkodó - 1-2 fokot nagy kapacitású hűtőberendezésekkel vitték le és tartják a kívánt hőmérsékleten, amelyet jóval hosszabb idő alatt sikerült elérni, mint ahogyan arra a szakértők számítottak. Ez egyértelműen bebizonyította, hogy a tárlókat körülölelő hegy még a vártnál is ellenállóbb a hőmérsékleti változásokkal szemben, így a külső léghőmérsékletben bekövetkezett változások esetén is ellenállóbb lesz egy esetleges, erőteljesebb felmelegedés idején.

Fotó: Mari Tefre © Svalbard Global Seed Vault

Az épület átadása után 268 000 növény több mint 100 millió magját helyezték el az épületben, ezzel 220 ország mezőgazdaságának génadatait gyűjtve össze egy helyre – köztük 70,000 féle rizst vagy több ezer féle burgonyát helyeztek át a limai génbankból. Az anyagot több mint 20 különböző kutatóintézet és nemzeti génbank bocsátotta rendelkezésre, melyet tovább kívánnak bővíteni. Az épület azonban 2 milliárd mag tárolását is meg tudja oldani.

Fotó: Mari Tefre © Svalbard Global Seed Vault

A biológiai diverzitás ilyen szintű védelme segít megőrizni a növények természetes jellemzőit és egyben biztonságot is jelent a klímaváltozással, a növénybetegségekkel és a kártevőkkel szemben. A többféle genetikai variáció lehetővé teszi, hogy a megváltozott viszonyok között is termeszthető legyen az egyes növények valamely fajtája. A Svalbard Global Seed Vault norvég kezdeményezésből és a norvég állam finanszírozásából létrejött intézményként azonban elsősorban nem egy globális természeti katasztrófára készül, hanem sokkal inkább az egyes nemzeti génbankok állományának esetleges károsodásának kivédésére. Biztonsági hálót képez arra az esetre, ha a különböző génbankok elveszítenék egyes darabjaikat a nem megfelelő tárolás, műszaki hiba, a támogatás forrásainak megszűnése vagy esetleges természeti katasztrófák bekövetkeztekor. De az a tény sem elhanyagolható, hogy a világon található 1400 génbank állományának némelyike politikailag vagy gazdaságilag instabil országban található, melyeket háborúk, forradalmak egyaránt veszélybe sodorhatnak.