A következő hetekben a fedélzeti hajtóművekkel fokozatosan emelik a pályamagasságot, míg november 30-án egy végső nagy manőverrel a Mars felé vezető pályára lendítik az űrtörténelmi jelentőségű szondát. Ezután mintegy 10 hónapot utazik, mire a Mars körüli pályára áll.

Mind a Föld körüli pályán, mind a program későbbi, bolygóközi szakaszán fontos szerepet töltenek be a földi követőállomások, amelyek az irányítók és az űreszköz közötti rádiókapcsolatot biztosítják.

A világszerte nagy érdeklődéssel kísért projektnek magyar vonatkozása is van! A követőállomásokra a budapesti székhelyű BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. űrtechnológiai részlege szállított vevőegységeket, amelyek segítségével venni lehet a Marshoz küldött űrszonda telemetriai és Doppler-jeleit.

A küldetés során a földi állomásoknak pontosan követniük kell, hogy az űrszonda az előre kiszámított pályán halad-e. Ezt a feladatot a többcsatornás, speciális vevőberendezésekkel látják el. Amennyiben az űrszonda eltérne a számára kijelölt pályától, a vett jelek fázishelyzetének eltérései ezt azonnal jelzik és a földi vezérlőállomások pályakorrekciós parancsokat tudnak küldeni a szondának. Természetesen a szondának is van saját navigációs rendszere, de a Földről történő pozíció-meghatározás elengedhetetlen.

A BMCD35 háromcsatornás S-sávú konverter. (Kép: BHE Bonn Hungary Kft.)

Ez az első alkalom, hogy magyar űripari cég által tervezett és épített berendezés aktívan részt vesz egy bolygóközi űrszonda irányításában. Ezzel a hazai űrszakma ismét bebizonyította, hogy képes aktív részt vállalni a legszínvonalasabb nemzetközi űrprogramokban.

Forrás: urvilag.hu
kép: thehindu.com