Oliver Ryder, a Mélyhűtött Állatkertnek is otthont adó San Diego-i Állatkert természetvédelmi kutatóközpontjának vezető genetikusa elmondta, hogy már 1972 óta gyűjtik a fajok szövetmintáit, ám az akkori géntechnológia még gyerekcipőben járt, ezért csupán a tárolás lehetőségét tudták biztosítani. Ám az őssejt-kutatásban történt, 2010-es felfedezés most lehetővé tette, hogy egy kiemelten veszélyeztetett majomfaj lefagyasztott bőrszöveteiből őssejteket nyerjenek ki. (Őssejt: osztódásra, önmaga megújítására képes sejt, amely képes differenciálódásra is, azaz képes átalakulni bizonyos, nem általános funkciójú sejtekké illetve szövetekké.) Így pedig biztatóbb kilátások nyíltak veszélyeztetett állatfajaink megőrzésére.

Mára az egyik legnagyobb egyedszámú rinocérosz faj, a szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) visszatelepítése igazi sikertörténet. A 20. század elejére kevesebb, mint 100 példánya élt a Földön, de a fajvédelmi programoknak köszönhetően mára több mint 17 500 egyed él a vadonban.

Az őssejtek segítségével ugyanis több betegség válik gyógyíthatóvá, és biztosítható lesz a ritka fajok egészséges szaporodása is. Sőt, olyan lehetőség is felmerült, hogy e sejteket – és a klóntechnológiát – felhasználva, mesterséges szaporítással életben tarthatók lehetnek a még élő példányokkal rendelkező, de kihalófélben lévő fajok. A program céljai közt nem szerepel a kihalt állatfajok ilyen típusú „újraélesztése”, inkább a szűkülő egyedszámú fajokon belüli genetikai sokféleség fenntartására törekszenek majd.

A Mélyhűtött Állatkert több mint 1000 faj 8000 mintájával a Föld legnagyobb állatgenetikai gyűjteménye. Ezek között egyaránt megtalálhatók mára kihalt, az egyáltalán nem veszélyeztetett illetve kritikus egyedszámú fajok mintái is.