Mi emberek csak 20 kHz frekevenciáig érzékeljük a hangokat, ez idős korunkra akár 15 Khz-re is csökkenhet. A delfinek ezzel szemben 160 kHz-ig, a nagy viaszmoly minden más élőlényt megelőzve 300 kHz-ig. Redkívüli érzékenysége ellenére meglepő, hogy hallószerve, az egyszerűbbnél is egyszerűbb, mindössze egy membránból és négy érzékelő receptorból épül fel.

A viaszmoly felülről nézve

„A nagy viaszmoly hallóképessége meghaladja az eddigi rekorderét, az amerikai gyapjaslepkéét is, sőt, annak duplája” - közölte Hannah Moir, a glasgow-i Strathclyde Egyetem munkatársa.
Pontosan nem tudni, hogy az evolúció során, hogyan és miért fejlődött ki ez a képességük. Egy lehetséges feltevés, hogy az ősi ellensége, a denevér elkerülésére fejlesztette ki. Számos korábbi eredmény utal ugyanis arra, hogy a bőregerek evolúciójuk során egyre magasabb frekvenciájú hangokat képeztek, azért, hogy a molyok egyre érzékenyebb hallását kijátsszák. A jelenlegi eredmények alapján ezt az evolúciós versenyt a rovar nyerte, hisz a denevérek által kiadott legmagasabb ismert hang is mindössze 212 kHz-es.

A viaszmoly alulnézetből

Mi szüksége ennek a kártékony mézrablónak ilyen hallásra, ha nincs olyan ragadozó, amely hasonlóan magas hangok kiadására lenne képes? Dr. James Windmill - a glasgow-i Strathclyde Egyetem akusztikai mérnöke, a kutatás vezetője - és kollégái szerint ez a szuperhallás egy evolúciós melléktermék, mely a molylepkék hallómembránjának keménységéből adódik. Ez a szilárdság szükséges ahhoz, hogy a rovar külön tudja választani a sűrűn egymás után érkező jeleket.

A másik lehetséges magyarázat azt mérési hibát lovagolja meg, amit az ultrahang tartományba eső hangok mérésekor gyakran elkövetnek. Ezeknek a hangonak a mérése ugyanis a mai csúcstechnika eszközeivel sem egyszerű. Elképzelhető, hogy a molyok halláshoz hasonlóan, a denevérek hangmagasságát is alábecsülték a kutatók.
Windmill és kutatócsoportja most azon munkálkodik, hogy a lepkék biológiai vizsgálatai alapján, mikroméretű akusztikus rendszereket (pl. miniatűr mikrofont) tervezzenek.

Sikos Barnabás

Forrás:
http://earthsky.org
Kép: wikipedia, bugguide.net