Kutatók kimutatták, hogy a járvány kitörése szoros kapcsolatban áll a tengervíz évszakos hőmérséklet-változásával. A vízhőmérséklet növekedésekor megemelkedik azoknak a tengeri fitoplanktonoknak (copepodák) a száma is, melyek hordozzák a kolera kórokozóit, és a parti ivóvíz-készletekbe beszivárogva útjára is indíthatják a terjedést. A gyakran fertőzött Bengál-öböl indiai és bangladesi partjainál például e hőmérsékleti megfigyelésekkel nagy valószínűséggel előrejelezhetők a kitörések időszakai is. A melegedő tengerállapot azonosításakor figyelmeztetik az egészségügyi szerveket a lehetséges járványról, ők pedig a lakosság felé közvetítik, hogy a megszokott ivóvíz-források mikor nem használhatók.

A műholdfelvételen a Bengál-öböl északi, áradással sújtott partja látható. Áradások idején sokszorosára nő a kiterjedt kolerajárvány kockázata.

Rita Colwell, Marylandi Egyetem tanára már 30 éve foglalkozik a kolerajárványok előrejelzési lehetőségeivel, és elmondása szerint az utóbbi években csak a felelős fitoplanktonok monitorozásával 40-50%-kal sikerült csökkenteni a fertőzések számát. A kutatócsoport reményei szerint a műholdak (nyílt tengeri folyamatok, óceáni áramlatok és planktonrajzás megfigyelése) segítségével, hamarosan hetekkel, esetleg hónapokkal a lehetséges kitörések előtt képesek lesznek jelezni a veszélyt.

Fotó: exterra, térkép: NASA, hír: BBC