A Mount Everest felső zónájának lejtőin elhasznált hegymászó-felszerelések, oxigénpalackok, szétfoszlott imazászlók, kötelek, sátrak hevernek halomban az elmúlt évtizedek expedícióinak mementójaként. Egy nepáli hegymászó csapat kockázatos vállalkozásra készül a következő mászó-szezonban; tervük, hogy megtisztítsák a hegy halálzónáját is.

A húsz nepáli a hétszeres csúcsmászó Namgyal Sherpa vezetésével szeretné lehozni a több mint két tonnányi szemetet, melybe még emberi ürülék és néhány holttest is vegyül. Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-as csúcshódítása óta közel 4000 ember jutott fel a világ tetejére, és az általuk hátrahagyott anyagmennyiség már elcsúfítja a hegy szépséges lejtőit. Ráadásul a szélsőségesen hideg zónában semmilyen szerves hulladék nem bomlik el, és az emberi maradványok is mumifikálódnak.

Sherpa csapata az idei április végén készül a nagytakarításra, amikor a tavaszi és nyári monszun közötti rövid, jó időjárású időszakban a legideálisabb körülmények közt végezhetik el a munkát a 8848 méteres csúcs környékén.

Hasonló expedíciókat régebben is indítottak már a hegy megtisztítására, de egyik sem vállalkozott a 8000 méter feletti, úgynevezett halálzóna rendbe rakására. Ebben a magasságban már nincs elegendő mennyiségű oxigén az emberi szervezet tartós működése számára, ráadásul a szélsőséges hideg és az idelenn elképzelhetetlenül metsző, erős, jeges szelek, hóviharok sem könnyítik meg az egyébként is embert próbáló munkát.

Forrás: DiscoveryNews
Kép: Wikipedia – Pavel Novak, www.vagabondish.com, wikipedia