A Grünfeld Pál Evangélikus Vendégház, a gyermekek és az ifjúság hitbeli nevelését szolgálja, a szórvány egyház tagjainak találkozóhelyeként, lelki központként működik és konferenciáknak is otthont ad. A kastélyban 50 gyermek elhelyezésére van lehetőség emeletes ágyakon, az udvarban sátrat verve további 120 fiatal vakációzhat. Felekezeti hovatartozástól függetlenül az ország minden részéből fogadják az ifjúságot év közben is, de a nyári vakáció megkezdésétől telik meg igazán gyerekzsivajjal az éter. A Bakony lábánál, a Gaja-patak mellékágainak völgyében található településről hosszabb és rövidebb túrákat tehetünk, a közelben található természeti vonzerők kellemes kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak. Nagyvelegről könnyen elérhetjük a környék nevezetességeit (tési szélmalmok, Gaja-völgy, Zirc arborétum, Rómaifürdő, csókakői vár, Fehérvárcsurgó kastélyai).


A Magyarországi Evangélikus Egyház az Evangélikus reformációi emlékutak kialakításának részeként az Új Széchenyi Terv programban elnyert összeg egy részét felhasználva korszerűsíttette az épületet, amely a támogatásnak és a sok szorgos kéz munkájának eredményeként 2014 nyarán teljesen megújult.

Az Evangélikus Reformációi Emlékút két szakasza vezet keresztül a Közép-Dunántúl régión, amelyből mindkettő érinti Nagyveleget. Ez is mutatja, hogy milyen fontos szerepet tölt be a település az evangélikus közösség életében.

Az 1. út állomásai: Várpalota, Tés, Bakonycsernye, Súr, Nagyveleg,
A 2. út állomásai: Mór, Nagyveleg, Hánta, Vérteskethely, Kisbér, Ászár, Bakonyszombathely, Bakonybánk, Bakonytamási, Nagydém, Lovászpatona, Vanyola, Csót, Homokbödöge, Nagygyimót, Pápa, Mezőlak, Nagyacsád, Takácsi