A kutatók reményei szerint nemsokára talán már mi is saját bőrünkön alkalmazhatjuk a természetes napvédelmet. A Kaliforniai Műszaki Egyetem, Merced kutatásának egyik résztvevője, Christopher Viney szerint „nagyszerű lehetőség nyílhat arra, hogy mesterségesen is előállítsuk a „csodaanyagot”, mely egyidejűleg tartalmaz természetes fertőtlenítőt, rovarriasztót, és ráadásul a káros napsugárzás ellen is hatékony védelmet is biztosít. Persze mindaddig, amíg nem lesz tőle vízilószagunk…”

A kutatók állatkerti vízilovak bőréről nyert izzadságmintái több hónap tárolás után sem tartalmaztak semmilyen bakteriális vagy gombás szennyezést. Megállapították, hogy az anyag kétféle folyékony kristályos részt is tartalmaz: egy kötött szerkezetű és egy szabadon áramló kristályos anyagot. Az utóbbi felelős az izzadság megfelelő szétterüléséért, miként hígítja, folyósabbá teszi a bőr által termelt anyagot.

A szokatlan piros színt vörös és narancs pigmentek adják, amelyek pedig képesek az UV fény elnyelésére. Úgy tűnik, a vízilovak kifejlesztették a legtökéletesebb bőrvédelmet, mégis, első látásra úgy tűnhet, erősen véreznek. Pedig csak izzadnak…

A kutatócsoport a biomimikri specialistája, a vízilovak izzadtságán túl vizsgálják például a pókháló anyagának felhasználási lehetőségeit is. Véleményük szerint „több millió év evolúció alatt rengeteg tökéletesség alakult a természetben, melyekről mi még oly keveset tudunk. Számos technikai problémára választ kaphatunk a természetből, csak a jó kérdéseket kell feltennünk, és jó helyen kell keresni a válaszokat.”

Forrás: Discovery; Viney, Ch. Et al. (2009) Biomimicry as a route to new materials: what kinds of lessons are useful? In Philosophical Transactions of the Royal Society A

Fotó: exterra