A városok népessége a világ minden táján növekszik. Így például 2007 környékén a történelemben először, a városlakók száma meghaladta a vidéken élők számát, 2030-ra pedig várhatóan további 2 milliárd fővel gyarapszik majd. A már most erősen urbanizálódott fejlettebb országokban addigra a városlakók aránya 84 % lesz. A fejlett országok több nagyvárosa már majdnem elérte azt a méretet, ameddig fejlődhet, Tokió népessége pedig valószínűleg elérte maximumát.

A jövő nagyvárosai a fejlődő országokban találhatók: 2015-ben a nigériai Lagos legalább 23 millió embernek ad majd otthont, a bangladesi Dhaka szintén körülbelül ekkora lesz. De valószínűleg mindkettőt túlszárnyalja majd Kínában a Kuangcsou (a korábbi Kanton) körül összpontosuló Pej folyó deltája. Már most 40 milliónál több ember él ott egy Los Angelesnél kisebb területen. Kuangcsou lakossága 1980 és 2002 között 380 000-ről 7 millióra duzzadt!

ENSZ-becslések szerint az emberiség 2100-ra elérheti 11 milliárdos maximumát, de a borúlátóbb előrejelzések szerint tovább folytatódó növekedést jósolnak. Bárhogy lesz is, biztosnak látszik, hogy az emberiség hatása a Földre egyre jelentősebb, és sürgetővé válik a kérdés, hogy bolygónk képes lesz-e ellátni ekkora embertömeget?

Kép: http://photomichaelwolf.com/
Forrás: Földünk, 2004, DK, Mérték Kiadó