1. Norvégia királya, V. Harald nőtlenséget fogadott volna arra az esetre, ha nem engedik, hogy elvegye polgári származású szerelmét. 1968-ban a norvég állam közbenjárásával megülték a lakodalmat, azóta Szonja királyné a trónra is követte férjét.

2. Elektromos energiaszükségleteit 98-99%-ban vízerőművek adják. (forrás)

3. Norvégia többé nem fektet a Walmartba, miután megbizonyosodott róla, hogy a cég “alapvető etikai normákat sértett meg”. (forrás)

4. Az angolul tudó népesség aránya Norvégiában, Svédországban, Dániában és Hollandiában is meghaladja a kanadai arányt. (forrás)

5. Svédország annyira belejött az újrahasznosításba, hogy mára Norvégiából importál szemetet, hogy életben tartsák ezt az energia-programjukat. (forrás)

6. A Spitzbergákon fekvő Longyearbyenben illegális meghalni. A testeket máshová kell szállítani, mivel a település temetőjében jelenlévő örökfagy (permafroszt) konzerválta a holttesteket, nincs “üresedés”... (forrás)

7. A Trafalgar Square híres karácsonyfáját minden évben Oslo lakossága adományozza a londoniaknak a II. világháborúban nyújtott segítségükért cserébe.

8. Norvégiában az apák gyermeknevelésben való részvételét ösztönzi az állam: a csecsemő születése után 14 hét születési szabadság illeti őket. A világon először itt vezették be az apák “szülési” szabadságát. (forrás)

9. Norvégiában 2008-ban lovággá ütöttek egy pingvint. (forrás)

10. Ebben az országban csak komoly egészségügyi indokkal lehetséges a kutyák ivartalanítása. (forrás)