2004-ben az orkánerejű szél több kilométeres sávon borotválta le a Magas-Tátra Poprádi-medencére néző lejtőinek erdőségét. 3 millió köbméter fa feküdt néhány óra múlva a földön, Szlovákia éves fakitermelésének 90 százaléka. Ám a jelenség nem egyedülálló: széldöntések mindig is voltak, különösen veszélyesek ebből a szempontból a téli, ónos esős időjárás jégkérge alatt rogyadozó erdőket érő fa-összeomlások. A novemberi, tátrai esemény azonban nem a jéghez-hóhoz kapcsolódott, hanem a rendkívül erős szélhez – és a sajátos összetételű faállományhoz.

1915 novemberében is történt már ugyanitt nagy kiterjedésű széldöntés. Akkor kb. negyedmillió köbméter fa feküdt a földön, egészen kitágítva a horizontot: "Szédületes volt heteken át, míg megszokta a szem az itt szokatlan nagy távlatokat" - írta Reichart Margit, az ótátrafüredi főorvos felesége 1916-ban a Turisták Lapjában.

A nagy anyagi veszteséget okozó katasztrófa után – az addig elegyes, jegenye-, vörös- és lucfenyőből, berkenyéből és más fajokból alló erdőséget javarészt gyors növésű luccal pótolták. Pedig az erdészek már akkor is figyelmeztettek rá, hogy "a vörösfenyők önként nem akartak osztozni luckollégáik sorsában", és a hajlékonyabb vörösfenyőket fejszésekkel voltak kénytelenek kivágatni. Miközben egy vegyes faj- és korösszetételű erdő sokkal jobban ellenáll a viharoknak. Az egyveretű lucültetésből származó egykorú erdő felnőtt, de sorsát nem kerülhette el…

A 2004-es vihar tarolása szinte akadálytalan és sokszoros erejű volt. Világvége persze most sem történt, a faállomány újra benövi a tátrai lejtőket, de továbbra sem mindegy, milyen!
A 20. századi telepítési félresiklás úgy tűnik nem ismétlődik. Sőt sok olyan hely is akad, ahol nem is telepítettek, hanem hagyják magától, versengve felnőni az újulatot. Sok területen sűrű és magas berkenyebozót fogadja ma az arra járót, miközben természetesen sok millió euró ráfordításával fenyőféléket is ültettek. A legnagyobb problémát az elhúzódó, igen jelentős taposással járó, az újulat növekedését megakadályozó (ám komoly anyagi hasznot hozó) nehézgépes kitermelések, valamint az üdülőterület-növelési szándékok jelentették. A kaotikus időszak mára véget ért, az erdő újra nő, de még néhány évtized kell a valóban „sértetlen” látvány újbóli létrejöttéhez.

Kép: exterra, wikipedia