Azután múlt szombaton több ezer köbméter olaj került az öböl vizébe. Megkezdték az óriási olajfolt terjedésének megfékezését, a kiküldött legénység szerint naponta 160 köbméter olaj ömlik az óceánba, így folt mára több mint 1000 négyzetkilométernyi vízfelszínt borított be!

Az előrejelzések szerint az olaj egyelőre nem a rendkívül érzékeny vizes élőhelyekkel szegélyezett amerikai partok felé sodródik

A tűz füstoszlopa is kivehető a NASA űrfelvételén

...és az újabb fejlemények:

Április 29-én este sikeres próbagyújtást végeztek az egyre terebélyesedő olajfolton, 45 perc alatt körülbelül 100 hordónyi olajat égettek fel a vízről. A rossz hír, hogy a szennyezés időközben a Mississippi deltája és a louisianai partvidék különösen érzékeny vizes élőhelyei felé is terjedni kezdett; ezzel óriási ökológiai katasztrófa fenyegeti az amerikai partokat.

Közben a feltörő olaj forrásánál kiszórt diszpergáló - az olaj lebomlását segítő - anyagokkal igyekeznek megfékezni a szénhidrogén felszíni halmozódását. Május 2-án az eredeti lelőhely mellett mentesítő fúrásba kezdtek, hogy a nyomás csökkentésével lassanként elállítsák a felrobbant fúrótorony alatti fúrólyuk olajömlését. A szakértők szerint ez hónapokig is eltarthat.

Forrás: NOAA

Kép: NASA, USCG