A „szuperholdnak” is elnevezett jelenség alkalmával a telihold fázis egybeesik kísérő égitestünk földközeli állásával, csupán 356 577 kilométerre lesz tőlünk, míg az átlagos Föld-Hold távolság 384 402 kilométer. Következő alkalommal 2016. november 14-én láthatunk ennyire közeli teliholdat, ezelőtt pedig 18 évig nem volt erre példa. Ellentétben néhány ezoterikus guru találgatásával, a szuperhold nem okoz világméretű katasztrófákat, csupán az átlagosnál alacsonyabb apályok és magasabb dagályok várhatók. Az amerikai geológiai szolgálat, a USGS geofizikusa, John Bellini úgy fogalmazott, hogy a Hold Földtől való távolsága és a földrengések gyakorisága illetve erőssége közt eddig nem mutattak ki érdemleges összefüggést.

Fotó: NASA
2009 legnagyobb teliholdja a délkelet-franciaországi Breil-sur-Roya alpesi település felett. A Hold előtt egy repülőgép kondenzcsíkja látszik. (Vincent Jacques via NASA)

A Hold jóval nagyobbnak tűnik majd az átlagosnál. A szakértők szerint ez a méretkülönbség leginkább a horizont közelében látszik majd, ahol némi aránymértékként szolgálhat a földi kontúr. A Hold szombaton 17:59-kor kel és 05:10-kor nyugszik.

Legjobb fotóidat töltsd a Földgömb Facebook oldalára, és a legtöbbet like-olt kép készítőjét megajándékozzuk. Reméljük, addigra kitisztul felettünk az ég. Jó vadászatot!