A három fekete orrszarvú fogságban született, és a veszélyeztetett fajok mentésével foglalkozó Aspinall Alapítvány által működtetett angliai Port Lympne Vadasparkban élt. Természetes élőhelyükre való visszaszállításukkal tovább bővült a tanzániai Mkomazi Orrszarvú Parkba visszatelepített kelet-afrikai feketeorrszarvú-populáció. Mindehhez a Tusk Trust szervezet nyújtott támogatást, amely aktív szerepet vállal az afrikai állatfajok megóvásában. Az utóbbi évek drasztikus fekete orrszarvú egyedszám-csökkenése mögött az orvvadászat áll.

A DHL Express különleges “szállítmányában” Monduli, egy hím orrszarvú, valamint két nőstény, Grumeti és Zawadi kapott helyet. Az állatok a szállítást követően először találkozhattak a vadonnal, és ma már szabadon élnek.

Az orrszarvúkat egy Boeing 757-es repülőgéppel szállították, amelyet úgy alakítottak át, hogy az állatok első osztályú ellátást kaphassanak az út során, és biztonságosan utazhassanak a fedélzeten. A gépet emellett különleges biztonsági felszerelésekkel látták el: életmentő és hőmérsékletet szabályzó készülékek garantálták a nem hétköznapi utasok biztonságát. A repülő fedélzetén külön helyet alakítottak ki a kísérőknek: két repülőgép-mérnöknek, a Port Lympne Vadaspark két orrszarvúgondozójának, a rakomány megfelelő elhelyezését biztosító két szakembernek, illetve egy szak-állatorvosnak. A repülőgép átalakítása során nem csak az állatoknak, de az eleségüknek is helyet kellett biztosítani: négy bála lucernaszénát, fél vödör répát, fél vödör almát, egy doboz banánt, egy doboz zellert, egy doboz spenótot, valamint háromhordónyi vizet kellett biztonságosan elhelyezni a gépen.

Az állatok 10 órát utaztak az angliai Ramsgate melletti Manston repülőtérről Tanzániáig, ahonnan az orrszarvúkat kamionokkal szállították a nemzeti parkba.

Kép: http://www.georgeadamson.org