Ahogyan egyre többeknek fontos az egészség- és fenntarthatóság-központú életmód, úgy az egészséges és ökológiai gazdálkodásból származó termékek iránti kereslet is növekszik. Ausztria mezőgazdasága nagyszerűen példázza ezt az újfajta gondolkodásmódot: a megművelt terület 13 százalékán már „biogazdálkodás” folyik. Az elmúlt években az turizmus résztvevői is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és követik ezzel az aktuális trendet.

A szelektív szemétgyűjtés és -szállítás, az energiatakarékosság, a bioélelmiszerek és a környezetbarát utazás egyre nagyobb szerepet kap a turizmusban is, hogy a jövő generációi is élvezhessék Ausztria érintetlen természeti környezetének szépségét. Számos helyen figyelhető meg a kezdeményezés, miszerint az egyes szállásadók szövetségre lépnek egymással a tudatos üdülés jegyében és így kínálnak még magasabb színvonalú üdülési élményeket a vendégeknek. A tudatos üdülés Ausztriában már régóta nem a függőágyban történő alvást és a heti egy zuhanyt jelenti...

Nyári frissesség biohotelben

Jazz a körtefa alatt a Gralhofban

A „Biohotels” szövetséghez 55 szálloda tartozik Európában. A fenntarthatóság szempontjából ezek mindegyike egyedülállóan magas színvonalú üdülést kínál a vendégeknek. Ide tartozik az épületek energiatakarékos kivitelezése, a biokonyha és a környezeti értékeket kímélő szemétgazdálkodás is. A karintiai Weißensee Natúrparkban például a természeti környezetre tekintettel végzik a gazdasági tevékenységeket. A natúrpark területén található Gralhof biohotel például tagja a Klímaszövetségnek és ennek megfelelően például nyesedékfával működtetik fűtőrendszerüket. A legtöbb biotermék saját gazdaságból származik vagy közvetlenül a régióból. A Gralhof emellett egy csónakházzal, egy tágas mezővel és egy tóparti szaunaházzal várja a vendégeket. A szállodát üzemeltető Knaller család kultúra iránti szenvedélyét tükrözi, hogy a hotel helyi kulturális központtá fejlődött: a „Jazz a körtefa alatt” nevű programjuk mára elismert és közkedvelt zenei eseménnyé nőtte ki magát - kabarékkal, felolvasó estekkel.

www.biohotels.info
www.gralhof.at
www.weissensee-naturpark.at


Szüret a Große Walsertal bioszféraparkban

A Vorarlbergben található Große Walsertal régió „UNESCO” bioszféraparknak számít. A megtisztelő címmel olyan mintarégiókat tüntetnek ki, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható fejlődésre és regionális fejlesztéseket tesznek annak érdekében, hogy sikerüljön megőrizni az egyensúlyt a természetes életterek védelme és az emberi igények között.

„Használni a természetet anélkül, hogy kárt okoznánk benne” – szól a régió hitvallása. A walseriek különösen büszkék a St. Gerold prépostságra. Az osztrák környezetvédelmi díjjal kitűntetett kolostor egy vendégházat is üzemeltet, amely 60 vendég befogadására alkalmas.
A nehéz élethelyzetben lévők is szeretettel látott vendégek, az ő üdülésüket az „Oase 2000” projekt segítségével finanszírozzák. A kínálatban található lovas terápia, gyógypedagógiai lovaglás és normál lovas oktatás egyaránt. Workshopokat és szemináriumokat is szerveznek a kolostorban a legkülönbözőbb témákban (tánc, zen-buddhizmus, böjt). A közelben található Marul Ausztria első olyan faluja, ahol minden gazda biogazdálkodást folytat.

www.grosseswalsertal.at
www.walsertal.at

Autómentes üdülés Werfenwengben

A Salzburg tartományban található Werfenweng igazán különleges módon járul hozzá a klímavédelemhez: a vendégeknek nyáron és télen egyaránt autómentes üdülésben lehet részük. A szálláshelyek arra bíztatják vendégeiket, hogy vonattal érkezzenek a régióba. Természetesen a pályaudvarról külön transzferszolgálat szállítja az utasokat a kiválasztott szállodába. Aki mégis autóval érkezne, az leparkolhatja az autóját Werfenwengben, majd az autó slusszkulcsát az üdülés időtartamára bezárják a turisztikai hivatal széfjébe. Cserébe a vendégek öt euróért kapnak egy feltöltős mobiltelefont és egy SAMO kedvezményes kártyát, amellyel a mobilitás könnyedén megoldható. Ha transzferre lenne szükségünk a mobiltelefonnal bármikor hívhatjuk az ELOIS névre keresztelt elektromos autót, ráadásul ez az ingyenes taxi-szolgálat éjszaka is működik. Az ELOIS a klíma védelmének érdekében napenergiából nyeri a működéséhez szükséges energiát.

Környezetkímélő közlekedési módokkal Európában már 22 alpesi településen találkozhatunk, ezek mindegyik igazi „alpesi gyöngyszemnek” számít. Valamennyi települést összeköti egy távtúra-útvonal, amely hat országon – Ausztrián, Svájcon, Olaszországon, Franciaországon, Németországon és Szlovénián – halad át.

TIPPEK:

Környezetbarát turisztikai létesítmények
www.umweltzeichen.at

Fenntartható utazás magazin, üdülési tippekkel
www.vertraeglich-reisen.de

Fenntartható üdülési ajánlatok
www.forumandersreisen.de

Fenntartható üdülőhelyek
www.alpine-pearls.com


Forrás: Österreich Werbung

Kép: Österreich Werbung, wikipedia - Friedrich Böringer(Grosse Walsertal)