Ötzit 1991-ben találták meg a Keleti-Alpok olasz-osztrák határvidékén. Testét, ruháit és fegyvereit eddig csodálatos módon megőrizte lelőhelyének fagyos mikroklímája a kezdőképen is látható Similaun-csúcs alatt. A jégember valószínűleg a mai olasz oldalról egy nyílhegytől sebesülten kaptathatott a Similaun-hágó felé, ahol a hegyhát elérése előtti – korabeli – gleccserövezetben érte a halál.
Olasz és brit kutatók Ötzi mitokondriális DNS-ének elemzését végezték el – ezzel elsőként térképezték fel egy prehisztorikus európai mitokondriális DNS állományát. Ez a fajta DNS anyai ágon öröklődik, és nagyon sokáig épségben megőrződhet, ezért genetikai elemzésekre különösen alkalmas. Ugyan Ötzi egy olyan genetikai csoportba tartozik, amely Európa-szerte még mindig nagyon elterjedt, örökítőanyagát megvizsgálva kiderült, hogy a jégember egy eddig azonosítatlan genetikai alcsoportba tartozott, és mivel ezt a csoportot a mai modern európaiak génállományában eddig még soha nem mutatták ki, nagy valószínűséggel már kihalt DNS-sorozat lehet.

Hasonló látvány fogadhatta a kimerült Ötzit 5300 éve

1994-ben egy előzetes mitokondriális DNS-vizsgálat alapján még úgy tartották, megtalálhatják Ötzi leszármazottait, azonban az ez évi – a Camerino Egyetem két munkatársa, Franco Rollo és Luca Ermini vezette -, sokkal stabilabb eredményt adó DNS-szekvencia tanulmányozásával már nagyon kevés esélyt látnak a rokoni szálak megtalálására. Mindezek ellenére, Martin Richards, a Leeds-i Egyetem biológus professzora nem zárta ki teljesen egy távoli vérvonal felkutatásának esélyét. De hozzátette, hogy ez csak úgy lehetne megoldható, ha az alpesi völgyek jelenlegi génállományát is mikroszkóp alá vehetnék.

Rálátás az Ötzvölgyi Alpok csúcsrégiójára a vonulat legmagasabb pontjáról, a 3774 m magas Wildspitzéről

Ha még többet szeretne megtudni Ötziről, és saját szemével is megnézné a jégember egykori otthonául szolgáló hegyvidéket és a szenzációs emberlelet megtalálásának helyét, 2009 nyarán lesz erre lehetősége, mivel a Földgömb – Terepjáró egyik célpontja éppen ez a terület lesz. A részletekről időben tudomást szerezhet majd honlapunk Terepjáró menüjében.

Forrás: - Luca Ermini et al. (2008) Complete Mitochondrial Genome Sequence of the Tyrolean Iceman Current Biology, Volume 18, Issue 21, 11 November 2008, 1687-1693.
- DiscoveryNews

Fotó: exterra