Leszámítva néhány gyökérrágó ősmolyfélét, mivel a földi és "légi virágok” egyszerre alakultak ki, mintegy egymást segítve az evolúciós kiteljesedésben. Ha a korai miocén sétánkat megismételjük mondjuk tízmillió évvel később, azt látjuk, hogy a virágos növények időközben robbanásszerűen elszaporodtak, és a legelső vízi hírmondók, a tavirózsák és vízililiomok után a zárvatermő fák és virágok meghódították a szárazföldeket is, úgy hogy közben a fenyőféléket extrém száraz és hideg élőhelyekre szorították ki. Elhárult tehát minden akadály, kezdődhet a növényszex!

Lehet, hogy túlzónak tűnik ez a felkiáltás, de ugyan mit mondjunk arra a tényre, hogy egyes orchideák 32 centiméteres mézsarkantyújából csak 32 centiméteres pödörnyelvvel rendelkező szenderlepkék tudják kiszívni a nektárt és egyben elvégezni a beporzást. Ez a nyelvhossz a szender testméretének a háromszorosa!

Homoki habszegfű

Vagy mit mondjunk a nappal kimondottan észrevétlenül viselkedő habszegfűkre, floxokra és mécsvirágokra, amelyek szinte készülnek az éjszakai életre; ilyenkor virágunk világos szirmai, amelyek nappal egyáltalán nem feltűnőek, szinte világítanak a félhomályban, illatuk pedig, mint a legfinomabb parfüm, teljesen megbolondítja az éjjeli lepkéket.

Baracklevelű harangvirág

De vannak csalók is, amelyek dolgait nyugodtan nevezhetünk házasságszédelgésnek is. A magyarországi tölgyesekben élő baracklevelű harangvirág a beporzásáért rendesen megfizeti az ezért járó nektárilletményt. Ezzel szemben a hasonló élőhelyeken előforduló piros madársisak csak úgy tesz, mintha ő is harangvirág lenne- és a megtévesztett rovarral teljesen ingyen beporoztatja magát, mivel nektárt nem termel.

Más virágok, például a kontyvirágfélék kimondottan rossz ízlésről tesznek tanúbizonyságot. Kellemetlen szagukra elsősorban a döglegyek a vevők. A harmatfűfélék tentákulumai, amelyek a levelek végén kis nektárcseppnek tűnnek, valójában egy ragadós és emésztőnedveket termelő gyilkos anyag, ami a megtévesztett rovart egészen egyszerűen elfolyósítja és felszívja. Volt, nincs.

Az eddig említett növénytörténetek azonban egyszerűen eltörpülnek a bangók viselt dolgai mellett. A bangók az orchideák egyik végletesen specializálódott nemzetsége, öt magyarországi fajjal, amelyek mind nagyon ritkák. Viráguk rovarokat utánoz, így a hím darázsféleség a virággal tulajdonképpen szaporodni akar. Mielőtt azt gondolnák, hogy a rovarhímek ennyire elvakulnak a szextől, meg kell említeni, hogy a növény a nőstény izgató feromonját is leutánozta. A történet már idáig is elképesztő, de még tovább is fokozható. A bangó virágzása úgy időzített, hogy a nőstény rovaroknál előbb kikelő hímek már tettre készen röpködjenek, de még ne találjanak igazi párt, ami elvonná a figyelmüket a kéjesen terpeszkedő bangóvirágoktól.

Szöveg és kép: Ifj. Vasuta Gábor