A hurrikánok/tájfunok erejét a Saffir-Simpson skálán mérik, amelynek ötös fokozata a legerősebb. Egy ötös erősségű hurrikánban a szél erőssége elérheti 240 km/h-s sebességet, és mivel a szélsebességgel a pusztító hatás exponenciálisan nő, az ilyen vihar letépheti a háztetőket, faházakat dönthet romba. Ezt a hatást még fokozza, hogy a hurrikán központjának (szem) mindkét oldalán ellentétes irányban fúj a szél. Ahol a szem elhalad, a szél megáll, majd irányt változtat, és mindent elsöpör, amit az első lökések fellazítottak.

Fotó: NASA
Az Isabel hurrikán, jól kivehető középen a hurrikán szeme

A szél akármilyen romboló is, mégiscsak második helyre szorul a pusztítás mértékét és a víz mögött a ciklon okozta halálesetek számát tekintetve. Ahol a szárazföld alacsonyan van – például kisebb szigetek esetében – az akár 8 méteres magasságig emelkedő viharhullámok kicsapnak a partra. Ez például a Bengál-öböl északi részén, de akár a Fülöp-szigeteknél is különösen veszélyes lehet, mivel e vidékek sűrűn lakottak, és egészen alacsony fekvésűek.

Hurrikán-előrejelzés
A műholdak nagy segítséget nyújtanak a ciklonos területeken kialakuló viharok megfigyelésében. Ha egy potenciális eseményt regisztrálnak, az előrejelző rendszerrel megpróbálják megbecsülni a vihar erejét, útvonalát és a partot érés helyét. A hurrikánok és tájfunok lassan haladnak a tengereken, ezért az előrejelzés napokkal megelőzheti a vihar érkezését, ami a hurrikán sújtotta övezetekben élő emberek számára elég lehet, hogy felkészüljenek rá. A műholdak főleg a hurrikánok intenzitásának és fejlődésének megfigyelésében adnak segítséget.

Fotó: NASA
A trópusi viharokat heves villámlások kísérhetik

Forrás: Földünk, DK, Mérték kiadó, 2004
Kép: NASA