Január 4-én a délelőtti órákban - a megfigyelés helyétől függően - 76-78%-os részleges napfogyatkozás látható. Egy-egy teljes napfogyatkozás alkalmával Holdunk eltakarja a Napot, mivel a Földről nézve a két égitest látszó átmérője közel azonos: a Hold épphogy el tudja takarni csillagunkat. A január 4-i napfogyatkozás során a magyarországi megfigyelők számára a Hold nem fogja teljesen elfedni a Napot, ezért csak részleges fogyatkozást láthatunk.

A napfogyatkozás geometriája. A penubra területén tartózkodó megfigyelők részleges napfogyatkozást láthatnak

Budapesten és környékén 8 óra 4 perckor kezdődik, 9 óra 27 perckor tetőzik, 78%-os takarással, majd 10 óra 57-kor ér véget a részleges napfogyatkozás.

A megfigyeléseket – a 2008. augusztus 1-i részleges napfogyatkozás alkalmához hasonlóan – ezúttal is csak védőszemüvegben végezzük! A jelenséget ne nézzük folyamatosan, csak néhány másodpercig, amit 5-10 percenként megismételhetünk. A napfogyatkozás lefolyása lassú, elegendő, ha ilyen időközönként pillantunk a Napra. Ha nincs speciális szemüvegünk, akkor 12-13-as fokozatú hegesztőüveggel figyeljük az eseményt – inti a kíváncsi természetfigyelőket a csillagaszat.hu.

A részleges napfogyatkozásról legjobban sikerült olvasói fotókat várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címre. A legjobbakból összeállítunk egy olvasói galériát.

Forrás: nasa, csillagaszat.hu

Kép: nasa, wikipedia