A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén számos, a sas fajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van, melyek egyébként parlagi és réti sasok fészkelő helyéül is szolgálnak. A Hortobágyi Nemzeti Parkban és közvetlen vonzáskörzetében (a Hortobágy és a Nagykunság Természetvédelmi Tájegységek területén, illetve a Tisza-tónál) a számlálás vasárnap történt.

Az eredmény
Összesen 182 példány rétisas, 7 példány parlagi sas és 1-1 fekete, illetve szirti sas került szem elé, amely kiemelkedő eredmény. A rétisasok nagy számát magyarázza, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett sasetető helyeket a madarak jelentős számban keresik fel táplálkozás céljából. Ennek természetvédelmi vonatkozása igen jelentős, tekintetbe véve, hogy az utóbbi években újra megjelent egyik legfontosabb mortalitási tényező fokozottan védett sasfajaink számára hazánkban a mérgezés.

Rétisas halon

A nemzeti parkban kialakított etetőhelyeken konstans módon táplálkozó nagy mennyiségű sas méregmentes táplálékot fogyaszt, így a kritikus téli időszakot - melyben az állati tetemek fogyasztása előtérbe kerül a sasok étrendjében kisebb számban jelen lévő élő zsákmányállatokkal szemben - könnyebben átvészelik, ráadásul itt maradnak a Kárpát-medencében és kevésbé követik a vonuló vízimadár csapatokat a délebbre fekvő országokba, ahol a
lelövés veszélye is sokkal nagyobb, mint hazánkban.

A parlagi és réti sas eszmei értéke: 1.000.000 Ft

A X. Országos Sasszinkront a Magyar Madártani Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja szervezte meg 2013. január 11-13. között.

Kép: hnpi, Creative Commons(Eprdox)