A nyár folyamán a japán belpolitika ringjében rendszeresen mérkőztek meg a beszüntetést követelő liberálisok és a bálnavadászat hagyományát éltető, nemzeti büszkeségre alapozó szélsőjobboldali politikai csoportok. E csatározásoknak aztán a japán halászati minisztérium illetékesének októberi nyilatkozata vetett véget.

Amíg nem tudják megvédeni magukat, mi megtesszük helyettük - Sea Shepherd

A döntés értelmében a 2011. márciusi földrengés és szökőár sújtotta országrészek helyreállítási munkálataira folyósított nemzetközi adományok egy jelentős hányadát – 2,28 milliárd jent (kb. 28 millió USD) – elkülönítették az Antarktiszi Bálnakutatás (JAPRA) flottájának biztonsági fedezeteként! A velünk szemben mindig is létszámfölényben lévő bálnavadász munkások mellé a japán kormány ebben a szezonban zsoldosokat rendelt, és a saját, felfegyverzett biztonsági hajója, a Shonan Maru nr. 2 is csatlakozott a flottához. A fegyveresek szerepét nem titkolták: megakadályozni a Sea Shepherd bálnavédelmi tevékenységét, így biztosítani minél nagyobb profitlehetőséget a flottának.

És természetesen mindez összességében szégyenletes arculcsapása volt mindazoknak, akik a japánt ért katasztrófa hallatán nagylelkűen adakoztak a szerencsétlenül járt szigetországiaknak…

Szöveg: Kristóf Veronika, Sea Shepherd
Kampányképek: Viken Guzel, Jean-Christophe Royer via www.fubiz.net
http://www.seashepherd.org