A sivatagi törmelékben búvó, betokozódott magvak csak arra vártak, hogy újra eljöjjön az El Niño-jelenség, és szokatlan mennyiségű csapadékot hozzon a környékre. A megváltozott időjárási rendszer már év elején éreztette hatását, amikor Chile északi területein pusztító áradásokat hozott. Előrejelzések szerint a jelenlegi El Niño erősebb lesz az eddigi feljegyzések szerinti legerősebb, 1997-es El Niñónál.

Fotó: mymodernmet.com

Mi az El Niño?
“Az éghajlati rendszer belső változékonyságának legszembetűnőbb példája az El Niño, amely 3-7 évente ismétlődő jelensége elsősorban az alacsony földrajzi szélességeknek. Hagyományosan az El Niño (jelentése: Fiú, azaz Jézus) a perui partok halászainak azon tapasztalatát jelenti, hogy karácsony táján a halban gazdag, hideg áramlást minden évben hosszabb-rövidebb, halban szegény, meleg áramlat váltja fel.

Napjainkra kiderült, hogy a hideg víz felszínre törésének elmaradása a Csendes-óceán hatalmas területein több (1997/98-ban pl. 5-6°C) fokos pozitív hőmérsékleti anomáliát okoz. E jelenség több hónapig, egy-két évig fennmarad, és alapjaiban átalakítja az egyenlítői térségek légkörzését. Egyes helyeken (pl. Indonéziában, Ausztráliában) szokatlan szárazság, máshol (pl. Dél-Amerikában) a normálisnál sokkal több csapadék tapasztalható. A mérsékelt övben az El Niño hatása kevésbé egyértelmű.

Fotó: mymodernmet.com

Az El Niño ellentéte, a La Niña hasonló elrendezésű, de az átlagnál alacsonyabb vízhőmérséklettel. Az El Niño és a La Niña kialakulását matematikai modellek segítségével ma már több hónapra előre lehet jelezni. A fenti, 1997/98-as esemény óta hasonlóan erős El Niño - mostanáig - nem fordult elő.” Met.hu