10. Japán falatok
A nemzetközi űrállomásra érkezett japán laboratóriummal új ételek is jöttek. Kedvenc az okonomi, tofu és udon tészta japán marha különlegességgel.

A napi ebéd - B-menü

9. Svéd húsgolyók

8. Joghurt
Hosszú küldetéseken a súlytalanság állapotában a csontok hamarosan kalciumot vesztenek, ezért ennek pótlására különösen nagy hangsúlyt fektetnek. A csont- és izommegőrző edzés mellett sok joghurt is fogy odafenn. Az erdei gyümölcsös, barackos és epres ízekkel egyetemben az orosz személyzet szívesen fogyaszt zöldfűszeres ill. fokhagymás joghurtot is.

7. Csirkehúsleves
Természetesen porból. A kész leves - a súlytalanság következtében - folyadékgolyókba rendeződik, már csak rá kell harapni…

6. Tortilla
A jól elálló kenyérféle legnépszerűbb feltétje az amerikai „bajnokok reggelije”, a mogyoróvaj és lekvár.

5. Garnélarák
A fűszeres garnélafalatok ideális, fehérjedús nassolnivalók.

4. Forró mártások
A salsa, a barbecue, az édes-savanyú, a thai vagy a tabasco szószok és a fokhagymakrém mindig felüdítik az ízekre éhes űrhajósokat.

3. „Űrkavics”
Cukorral borított csokigolyócskák vagy csokiba mártott mogyoró fogyasztásáról készült felvételek gyakran kerülnek a tévéképernyőkre is, amint az űrhajósok az édesség után „úsznak” és egy harapással „levadásszák” azokat a kabinban lebegve.

2. Szárított gyümölcsök
A friss gyümölcs kétségkívül luxuscikk odafenn; a szárított és konzervgyümölcs az előkelő második helyen áll. Az orosz legénység nyers vöröshagyma- és fokhagymafejekkel váltja ki a friss gyümölcsöt… Amerikai gyomornak ez kissé tán vadul hangzik, de egy hónapokig tartó küldetésen az ember sok mindenre hajlandó, hogy megtörje a monotóniát.

1. Meglepetés étkek
Semmi sem dobja fel jobban az űrbázison dolgozók megunt étrendjét, mint egy-egy vendégeskedés az újonnan érkezett űrrepülők legénységénél, ahol olyan rejtélyes feliratú dobozok várnak, mint „Appetizing Appetizer” (étvágygerjesztő előétel), ami tulajdonképpen bármi lehet…

Videók az Atlantisz kilövéséről, a legénység munkájáról és az űrrepülőgép valamint a távcső dokkolásáról.

Forrás: DiscoveryNews, NASA
Kép: NASA