A szabotázs sikeres végrehajtásához kiváló terepi ismeretekre volt szükség, a téli vidéken való rejtőzködés, túlélés és a gyors előrehaladás technikáinak gyakorlata elengedhetetlen volt. A meredek oldalú hegyekkel körülvett gyár elleni akció hihetetlen kockázatot jelentett.

A műveletet az eredeti tervek szerint norvég önkéntesek és brit kommandósok közösen hajtották volna végre két vontatott vitorlázó repülővel. A vállalkozás azonban katasztrófába torkollott, miután mindkét repülő lezuhant 160 kilométerre a telemarki Rjukantól.
A következő kísérletben, a „Gunnerside” (Tüzér) fedőnevű akcióban már csak Angliában kiképzett norvégok vettek részt. Hatan ejtőernyőkkel szálltak le a Hardangervidda platójára, ahol csatlakoztak a „Fecskék” felderítő osztagához.

Ezután a Rjukan felett magasodó hegygerincre igyekeztek telemark síléceiken, és éjfélkor leereszkedtek az üzemhez, ahol a hatfős megsemmisítő csapat elfoglalta állásait, lyukat vágtak a kapun, majd előrekúsztak ahhoz a betonépülethez, ahol a legfontosabb felszerelést és a nehézvíztároló tartályokat őrizték. A robbanóanyag elhelyezése után gyors visszavonulásba kezdtek, ám kijutva alig tettek meg néhány tíz métert, a létesítmény máris felrobbant. Sikeresen elpusztították a gyártóüzemet és a kész nehézvíz nagy részét.

Az ejtőernyős alakulat öt tagja 400 kilométernyi síelés, az üldöző németek elől való menekülés után elérte a svéd határt. A hatodik még egy évre Norvégiában rekedt. A „Fecskék” közül Claus Helberg megmenekülése volt a legkalandosabb, aki a németek elől a hegyekben rejtőzködve eltörte karját, emiatt hamar rá is bukkantak keresői. Ám ügyesen kibeszélte magát, és így még szállást is kapott egy náci szállodában. Később feltették egy koncentrációs táborba tartó buszra, amelyről útközben kiugrott. Később Nagy-Britanniába ment, ahol újabb feladatokkal bízták meg.

A művelet története több sikeres filmet is ihletett: Telemark hősei , Telemark igazi hősei

Az akcióról részletesen: Hydro

Forrás: Skandinávia, Kossuth kiadó, 2004; www.hydro.com
Fotó: www.hydro.com, www.artprints.com