Nem csak téli álom: A trópusi Madagaszkáron a közepes macskamaki hét teljes hónapra elvermel a fák odvaiban, hogy átvészelje a tápanyag- és vízszegény száraz időszakot. A meleg éghajlatú területeken egyes gyíkok, csigák és teknősfajták is elvermelnek időszakonként.


A Notothenia coriiceps, az antarktiszi sügérféle a déli kontinens sötét telein napokra is eltűnik a tengerfenék üledékében, miközben anyagcseréjét takarékra kapcsolja: eredeti életritmusát kétharmadával lelassítva “pihen”.


A lelassított fiziológiás működés állapota az ún. torpor. Erre jónéhány egér, denevér és madár is képes; a tüzestorkú kolibri anyagcseréjét éjszakára a normál működés tizedére képes visszafogni, hogy búvóhelyéről csúcssebességgel repüljön ki reggel. Tehát a torpor nem egyenlő a hibernációval, ami viszont egy hosszúra nyúlt torpor.


A hibernáció állapotába süllyedt emlősöknek bizonyos időközönként (napok, hetek) fel kell melegedniük. A sarki ürge ilyenkor egy, a kisbabák bébihájához hasonló zsírszövetből szabadít fel energiát, hogy a legfontosabb szerveinek hőmérsékletét megemelje néhány fokkal.


A mormoták hibernációjukat rövid (12-15 órás) szundikáló időszakokkal törik meg, hogy testnedveiket ilyenkor áramoltassák, élettel töltsék meg szöveteiket. Majd újabb három hét agyhalál közeli hibernáció következik.

Egy vemhes amerikai fekete medve a hibernáció állapotában is képes az ellésre. A bocsok anyjuk felhalmozott zsírtartalékával megalapozott anyatejen élnek. Még irigykedhetnénk is a medvék megerőltetés nélküli, szülés utáni alakformáló tevékenységére. Azonban egy hibernált anyamedvét ilyenkor sem tanácsos megzavarni, ugyanis a közeledő fenyegetést tudattalanul is figyeli a védelmező, friss anya.

Tavasszal vagy az aszályos időszakok végeztével a hosszú nyugalmi állapotból ocsúdó állatok komolyabb izomvagy csontsűrűség-veszteség nélkül folytatják aktív életüket. Utóbbi jelenség megfejtésétől az emberi csontritkulás gyógyítását is remélhetjük.

Forrás: discovermagazine.com

képek: mewarnai.us, nikon.com, lemur.duke.edu, www.digitalfishlibrary.org, commons.wikimedia.org