A jövőre vonatkozó tervek megvalósításának kiemelt lépéseként a MAVIR ZRt. hosszú távú, 3 évre szóló szerződésben vállalta, hogy 9 millió forint anyagi támogatást biztosít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kerecsensólyom-védelmi programjának támogatásához. A rendezvény nyitóelőadásában Haraszthy László természetvédelmi szakállamtitkár vázolta az „Akadálymentes Égbolt” program gyakorlati jelentőségét. A program támogatásának jelképeként a MAVIR örökbe fogadta Dórát, a világhálón nagy ismertségnek örvendő kerecsensólymot. Dórát évekkel ezelőtt a MAVIR szakértői gyűrűzték meg és látták el jeladóval, s ő az első olyan kerecsen a világon, akit a kirepüléstől az első sikeres fészkelésig nyomon követtek.

A magyar villamosenergia-ipari vállalatok környezetvédelmi felelősségvállalása nem csak társadalmi, hanem gazdasági szempontból is kiemelten fontos. A 21. században egy nagyvállalat számára már természetes, hogy működését környezetével, a környezeti értékekkel összhangban végezze, ezzel is biztosítva a fenntartható fejlődést. A konferencia résztvevői mind egyetértettek abban, hogy a hatékony környezetvédelem előfeltétele a környezetvédelmi szakemberek és vállalati szakértők közötti folyamatos eszmecsere, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatos stratégiai lépések közös kidolgozása.

Az együttműködéshez – melynek célja a közép- és kisfeszültségű elektromos szabadvezeték-hálózat és a kapcsolódó berendezések által okozott madárpusztulás felszámolása és megszüntetése – 2008. június 5-én, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából csatlakozott a MAVIR ZRt. A MAVIR vállalta, hogy az együttműködés szakmai és kutatási programját, illetve annak bizonyos elemeit integrálja a nagyfeszültségű átviteli hálózat mentén folyó madárvédelmi munkába.

Kerecsensólyom

A kerecsensólyom hangja

Kép: http://www.tisza-to.hu, wikipedia (Marek Szczepanek)