A víz ereje

A tenger hullámait a vízfelszínt ostromló szelek keltik. Ám a látszattal ellentétben a hullámokban nem víz, hanem energia terjed. Mikor a hullámok partot érnek, energiájuk hullámtöréssel vagy hullámmorajlással oltódik ki. A hullámtörés kioltódásakor az energia átadódik a partokat pusztító folyamatoknak.

Mikor a hullámok a szikláknak csapódnak, összenyomják a kőzetrések levegőjét, majd kiengedik azt. Eme állandó ostrommal a levegő feszítő hatása lassacskán megbontja a sziklákat.

allswalls.com
Mikor a hullámok partot érnek, energiájuk hullámtöréssel vagy hullámmorajlással oltódik ki

Ehhez hozzájárul a tengervízben lévő sók repesztő hatása. Miután a sziklarésekbe került anyag kristályosodni kezd, a növekvő sószerkezet szintén szétfeszíti az alapkőzetet. Ráadásként a mechanikus erózió során a tengervízben szállított szemcsék is koptatják a falakat.

Formasorozat

A tengerre nyúló földnyelvek változatos formakincse jól ismert sorozatot alkot. Először a sziklák talpszintjében a repedések és törések mentén üregek oldódnak ki, abráziós barlangokat létrehozva.

feel-planet.com
Abráziós barlang, Koufonisia, Görögország

Ezután a barlangok mélyülése és tágulása következik, mígnem a barlang átlyukad, és abráziós kapu nyílik:

Tom Bricker
El matador-barlang, Malibu
feel-planet.com
Abráziós kapuk, felszakadt barlangmennyezettel. Algar de Benagil, Algarve, Portugália

A hullámok a kapu ívét is kikezdik, majd a boltív összeomlása után abráziós tornyok keletkeznek. Ezek pedig idővel sziklatönkökké alacsonyodnak, majd eltűnnek a felszín alatt:

Richard Mikalsen via wikimedia commons
A 12 Apostol sziklaalakzatai, Ausztráliában, a Victoria állam partvonalán futó, Great Ocean Road mentén