A WWF a Kelet-Himalája – Ahol a világok összeérnek (The Eastern Himalayas – Where Worlds Collide) című, 1998-2008 között végzett kutatási projektjében Bhutan, Észak-kelet India és Mianmar északi részét, valamint Kína tibeti régiójának déli területét vizsgálták át. A tíz éves biológiai térképezés során több mint 350 új fajt regisztráltak ezen a területen. Az eddig nem ismert fajok közé tartozik 242 növény, 61 gerinctelen, 14 édesvízi hal, 16 kétéltű, 16 hüllő, 2 madár és 2 emlős.

A Himalája keleti fele jellemzően nehezen megközelíthető terület, sok az elszigetelt élőhely, ezért a biológiai térképezés hosszú időt vesz igénybe; sőt, valójában máig sem fejeződött be. Így csak most fedezték fel például az Észak-Mianmarban élő putaoi muntjákszarvast (Muntiacus putaoensis), a világ legkisebb és legősibb szarvasfaját. Az állatról korábban úgy gondolták, hogy egy másik faj fiatal egyede, de a DNS tesztek igazolták, hogy egy különálló fajba tartozik. A különleges állat 60-80 cm magas, és összesen 11 kg körüli testtömeggel bír.

Rátaláltak továbbá az arunácsali makákóra is, mely nem csak a régió, de egyben a tudomány számára is teljesen új felfedezés. Különlegessége, hogy ez a világ eddig ismert legmagasabban élő makákója – a tengerszint feletti 1600 és 3500 méter magasságban fordul elő.

Fotó: etxterra, wikivisual